Je li Mostar spreman odreći se kupovine nedjeljom?
Odluka o zabrani rada nedjeljom na području Mostara bit će dorađena i ponuđena vijećnicima na usvajanje na jednoj od idućih sjednica.

Je li Mostar spreman odreći se kupovine nedjeljom?

Gospodarstvo / Flash | 08. 09. 2021. u 12:54 Bljesak.info / M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ta nedjelja nam sve znači'', govore djelatnice u mostarskim trgovinama za Bljesak.info o mogućnosti uvođenja zabrane rada nedjeljom u trgovinama na području Grada Mostara.

''Taj dan želimo bit sa svojom obitelji, prošetati sa svojom djecom i odmoriti. Biti kao normalni ljudi'', govore.

Nakon rasprave na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara o dopuni Odluke o odluci o radnom vremenu pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine i ugostiteljstva na području Grada predložen je amandman o zabrani rada nedjeljom. Nakon rasprave vijećnika o ovom amandmanu gradonačelnik Mostara Mario Kordić povukao je ovu dopunu Odluke i vratio je na doradu. Ona će biti dorađena i ponuđena vijećnicima na usvajanje na jednoj od idućih sjednica.

Glede mogućnosti zabrane rada nedjeljom, gradonačelnik Kordić je za Bljesak.info kazao kako bi trebalo dobro razmisliti o ovoj odluci i uvesti reda u tu problematiku ''jer činjenica je kako se za mizerna primanja izrabljuju radnici za rad nedjeljom''.

Foto: Adobe Stock / Hoće li u Mostaru biti zabranjen rad nedjeljom?

Treba li to biti baš nedjelja?

Amandman o zabrani rada nedjeljom na području Grada Mostara predložio je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća HDZ-ov vijećnik Kazimir Miličević, koji je kod većine naišao na odobravanje, ali i izazvao raspravu. Naime, vijećnici se slažu da radnicima u trgovinama i uslužnim djelatnostima treba dati jedan dan odmora, ali neki su u nedoumici, treba li to biti baš nedjelja.

''Ograničavanjem zabrane rada samo na nedjelju bojim se da ćemo ljude dodatno dovesti u diskriminaciju, jer ima ljudi koji bi željeli da ne rade petkom, subotom ili nekim drugim danom'', kazao je vijećnik Adil Šuta.

Predložio je da se ova odluka ne donosi na razini Grada nego da se s njom ide na višu, županijsku razinu. Prije svega zbog gubitka prihoda koji bi Grad imao zatvaranjem trgovačkih centara.

''Nama kada dolaze turisti iz Stoca, Čapljine i Širokog Brijega znat će da u Mostaru ova odluka postoji i da naši trgovački centri ne rade, i naravno otići će u Konjic ili Jablanicu, a Grad Mostar će izgubiti taj dio prihoda'', objasnio je.

Za Šutu prijedlog je prihvatljiv, ali smatra potrebno ga je doraditi. Najveći problem vidi u tome što bi se zatvaranjem trgovina otvorila mogućnost dodatne zarade objektima kojima je dozvoljen rad od 0 do 24 sata. Naveo je kako je potrebno voditi računa o zaštiti radnika, ali i da rade u skladu sa Zakonom o radu.

Zakon o radu ne definira rad nedjeljom. Prema njemu radnik ima pravo na tjedni odmor u trajanju od najmanje 24 sata neprekidno, a ako je neophodno da radi na dan svoga tjednog odmora, osigurava mu se jedan dan u razdoblju određenom prema dogovoru poslodavca i radnika koji ne može biti dulji od dva tjedna.

''Usvojen je novi Zakon o radu koji je točno definirao radni tjedan, broj radnih sati i broj radnih dana. Mi ovom odredbom taj zakon ograničavamo da se ne radi samo nedjeljom. Ako to ograničavamo samo na nedjelju napravili smo diskriminaciju prema radnicima i poslodavcima koje ne bi mogli davati radnicima slobodan dan na neki drugi dan, nego samo nedjelju'', kazao je.

Foto: Bljesak.info / ''Ako nedjelja bude neradna, građani iz Mostara ići će u drugi grad u kupovinu''

Može nedjelja, a može i petak

Vijećnik Ivan Zelenika je pak naveo kako se ovim prijedlogom nikome ne pogoduje, te je njegov isključivi cilj prije svega zaštiti žene koje dominanto rade u trgovinama. A ako je problem u nedjelji, vijećnicima je predložio rješenje i za to.

''Ako je sporna nedjelja, a intencija je da bude petak ili neki drugi dan, barem mi u Mostaru imamo širinu i jednih i drugih i treći. Možemo urediti da pola grada ne radi u petak, a pola nedjeljom. Barem imamo taj prostor i širinu da možemo tako djelovat'', kazao je.

Istaknuo je kako je prijedlog o zabrani rada nedjeljom dobar, i jasno je da će se ići u tom pravcu da se on dalje razmatra.

Solidarnost s radnicima

Rad nedjeljom trgovinama zabranjen je u Zapadnohercegovačkoj županiji, Vlada ove županije to je zabranila prije godinu dana. Trgovine na području Županije Zapadnohercegovačke radnim danima mogu biti otvorene od 7 do 21 sat, dok rad trgovina nedjeljom, u dane blagdana i neradnim danima nije dozvoljen.

Izuzetak ove odredbe su pekarske radnje koje obavljaju djelatnost proizvodnje i prodaje kruha, peciva, svježe tjestenine i kolača, koje mogu raditi nedjeljom, te u vrijeme blagdana i neradnih dana u vremenu od 7 do 10 sati. Također, izuzetak su i pravne osobe koje se bave prometom nafte i naftnih derivata, a koje obavljaju prodaju istih, mogu raditi u vremenu od 0 do 24 sata.

Četrdesetogodišnja Ana iz Širokog Brijega za Bljesak.info govori kako zatvorene trgovine nedjeljom nikome ne smetaju, što više, smatra da i djelatnici u ovom sektoru zaslužuju taj dan provesti s obitelji.

''Sve što nam treba kupimo ranije. Ne osjećamo potrebu za kupnjom nedjeljom. Mislim da svi zaslužuju ovaj dan provesti sa svojom obitelji'', kazala je. Ukoliko se u Mostaru nedjeljom zatvore trgovački centri, govori ne planira ići u kupnju u Konjic ili Jablanicu, sve što treba njezinoj obitelji, objašnjava, može radnim danom kupiti i u Širokom Brijegu.

I dva grada u Hercegbosanskoj županiji solidarizirala su se s trgovcima. Gradsko vijeće Grada Livna 2020. godine zabranilo je rad svim pravnim i fizičkim osobama iz oblasti trgovine nedjeljom i blagdanima. Iste godine na stranu radnika u trgovini stali su i tomislavgradski vijećnici.

Foto: Adobe Stock / ''Prestanak rada nedjeljom prouzročio najmanje 20.000 otkaza u trgovini''

Nitko ne bi trebao raditi nedjeljom

Iz Udruženja poslodavaca FBiH nemaju ništa protiv ukoliko netko donese odluku o zabrani rada nedjeljom, ali misle da postoje i bolja rješenja. Smatraju da bi prestanak rada nedjeljom prouzročio najmanje 20.000 otkaza u trgovini. Problem vide i u pojedinačnim odlukama Općina i Gradova o zabrani rada nedjeljom kao i ograničavanjem ove odluke samo na trgovce.

''Nismo protiv toga da se nedjeljom ne radi, ali onda nitko ne bi trebao raditi. Problem je što se u Mostaru ne bi radilo nedjeljom, a u drugom gradu bi. Građani iz Mostara ići će u drugi grad u kupovinu i taj grad bi zarađivao dok bi Mostar gubio'', objašnjava Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Smatra da se ovakvim pojedinačnim odlukama o zabrani rada nedjeljom pokazuje koliko se malo ide u suštinu problema radnika te da se njima ''ubiru samo jeftini politički poeni''.

''Ajmo svi sjesti i razmisliti o tome i naći rješenje koje će izazvati najmanje štete. Ako želimo pomoći radnicima ajmo vidjeti koji je njihov stav, sjesti sa sindikatom pa doći do rješenja. Da li da se oni plaćaju više za rad nedjeljom, vidjeti trebaju li raditi praznicima ako rade nedjeljom'', govori.

Do neke od sljedećih gradskih sjednica ostaje za vidjeti je li došlo vrijeme da se u Mostaru razmisli i solidarizira s radnicima u trgovinama, te donese odluka da taj jedan dan u tjednu ne rade. 

Kopirati
Drag cursor here to close