Rekorder Slovenija

Države bivše Jugoslavije duguju 90 milijardi! Tko duguje najviše?

Gospodarstvo / Flash | 02. 05. 2014. u 08:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javni dug država bivše SFRJ dostigao je fantastičnih 90 milijardi eura i male šanse su da te države ikada otplate tolike dugove. Dug cijele bivše Jugoslavije bio je gotovo četiri i po puta manji, odnosno oko 20 milijardi dolara.

Rekorder je za sada Slovenija, čiji će dug ove godine dostići gotovo 28,8 milijardi eura, ali ona ima i najmanje razloga za brigu jer je njen bruto domaći proizvod i najveći pa ima mogućnosti da ono što je uzela i vraća.

Javni dug Slovenije u 2013. godini porastao je na 71,7 posto bruto domaćeg proizvoda i procjena je da će ove godine dostići gotovo 81 posto BDP.

Na drugom mjestu je Hrvatska s malo manjim zaduženjem od oko 28,7 milijardi, a prati ih Srbija s dugom koji je prešao 20 milijardi eura.
 
Točnije, Ministarstvo financija objavilo je da je javni dug Srbije na kraju ožujka iznosio 20,507 milijardi eura, što je 62,3 posto bruto domaćeg proizvoda. U ožujku je javni dug povećan 109 milijuna eura.

Ostale države debelo zaostaju, ali, imajući u vidu njihovu ekonomsku snagu, i ono što duguju je previše. Tako je Bosna i Hercegovina dužna oko 5,5 milijardi eura, Makedonci su za državne potrebe pozajmili 2,7 milijarde, a Crna Gora je dužna 1,7 milijardu.

Po ocjeni domaćih ekonomista, sve zemlje bivše SFRJ, osim Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo i ako ne poduzmu hitne i oštre mjere, u njega će i zapasti.

Kako kaže suradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović, zemlje bivše države tonu u velike dugove jer su raspad i dezintegracija tržišta destruktivno djelovali na industriju, proizvodnja je padala, tržište se smanjilo, a konkurentnost gospodarstva i firmi značajno pala. Izgubljena su tržišta u Africi, Aziji…

Kopirati
Drag cursor here to close