Hrvatska u EU

BiH već osjeti posljedice skorog ulaska Hrvatske u EU

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2012. u 12:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomski ekspert Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić izjavio je danas da je u prvih šest mjeseci ove godine došlo do značajnih promjena u oblasti vanjskotrgovinske razmjene BiH s gubitkom Republike Hrvatske kao najznačajnijeg vanjskotrgovinskog partnera.

"U ovom periodu Republika Hrvatska je pala na drugo mjesto po značaju izvoznih partnera za BiH, prvo iz razloga što smo već imali suočenje s problemom koji je vezan za ispunjenje naših obaveza prema standardima EU. To znači da su već od početka 2012. godine s primjenom pravilnika o kontroli kvaliteta hrane naši, prvenstveno prehrambeni proizvodi, vraćeni s granice Republike Hrvatske tako da smo imali značajan gubitak", kazao je Hasić na konferenciji za novinare, govoreći o ispunjavanju obaveza BiH vezanih za ulazak Republike Hrvatske u EU.

Nažalost, smatra on, situacija će od 1. siječnja 2013. godine biti "izuzetno ozbiljna". Od tog trenutka, znači šest mjeseci prije ulaska Hrvatske u EU, počinje se s primjenom standarda koje traži EU.

"U tom slučaju najviše problema će imati prehrambena oblast, ali i ostale industrijske grane zbog neusklađenosti domaće legislative sa standardima EU. Da bismo ispunili odgovarajuće obaveze BiH je morala napraviti odgovarajuće pripreme, međutim, do sada je taj proces u većini slučajeva izostao. Takav slučaj je i s krumpirom, s obzirom na to da BiH nije provela obavezni monitoring na najznačajnije bolesti, a taj proces će trajati najkraće tri godine, BiH, u najboljem slučaju, krumpir na tržište Hrvatske i EU može izvoziti 2015. godine", kazao je Hasić.

Hasić je podsjetio da BiH kao članica CEFTA sporazuma u tom multilateralnom sporazumu ima potpunu liberalizaciju trgovine, bez ikakvih opterećenja, međutim, da su u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju precizirana pravila igre za trgovinsku razmjenu i da postoje odgovarajuća carinska opterećenja, pogotovo za oblast koja je osjetljiva i koja nije konkurentna u BiH, a to je oblast prehrambene proizvodnje i proizvoda biljnog i animalnog porijekla.

Podsjetio je da uz to Hrvatska traži i povlašteni status u okviru EU, što bi, kako smatra, bio snažan udarac na bh. ekonomiju.

"Iz tog razloga tražimo da se otvore direktni pregovori s RH kada je u pitanju novi trgovinski aranžman o kojem bi pregovarali BiH i Hrvatska, a ne da se ide zaobilaznim putem i koriste neprincipijelni stavovi, kao što se to desilo s određivanjem graničnih prijelaza, poznatim BIP-ovima, kada je BiH dobila samo dva prijelaza, bez njenog sudjelovanja u tim pregovorima i bez odgovarajuće argumentacije", kazao je Hasić.

Kopirati
Drag cursor here to close