HSBC

BiH istražuje tajne račune

Gospodarstvo / Flash | 13. 02. 2015. u 07:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko dana nakon što su se u javnosti pojavile informacije o skrivenim bankovnim računima nekoliko osoba iz BiH u švicarskoj poslovnici britanske HSBC banke i novcu skrivenom daleko od očiju poreznika, nadležne institucije polako kreću u istragu.

Cilj je otkriti kojih je to sedam klijenata u ovoj banci na devet računa držalo 4,3 milijuna dolara, od čega se najveći pojedinačni račun odnosi na vrtoglavih 3,8 milijuna dolara. Prvi račun klijenata iz BiH otvoren još 1990. godine, a posljednji 2003. U Poreznoj upravi RS kažu kako od samog početka prate aferu koja je šokirala skoro cijeli svijet, te da su povodom toga odmah reagirali.

"Krenuli smo u potragu preko nekoliko agencija kako bismo utvrdili jesu li ti računi u vlasništvu nekog od građana iz RS. U tijeku smo svega, a u narednim danima ćemo doći do tog podatka. Ipak, ukoliko ne dođemo, tražit ćemo od nadležnih organa da nam daju taj podatak", kazala nam je Zora Vidović, direktorica Porezne uprave RS.

Spremni reagirati

U Poreznoj upravi Federacije BiH kažu kako nemaju podatke o tajnim računima, kao i da nisu upoznati s informacijama koje su se pojavile u aferi "Swiss Leaks", ali da su spremni reagirati, pišu Nezavisne novine.

"Nismo dobili obavijest od nadležnih državnih agencija u vezi s tim slučajem, ali ukoliko takav zahtjev bude upućen, Porezna uprava FBiH će postupiti po dostavljenom zahtjevu i poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti", kaže Adisa Hamzić, glasnogovornica ove institucije.

Kako je kazala, Porezna uprava FBiH u prethodnom razdoblju je često dobivala od Financijsko-obavještajnog odjela Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zahtjeve za provjeru financijskog stanja fizičkih i pravnih osoba. Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su nam jučer kazali kako prate objave u medijima i prikupljaju obavještajna saznanja i informacije u cilju provjere navoda.

Tužiteljstvo bez komentara

"U slučaju sumnje na pranje novca Agencija će preuzeti zakonom predviđene mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Napominjemo da član 35 Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorističkih aktivnosti zabranjuje obveznicima otvaranje skrivenih računa i skrivanje klijentovog identiteta", poručili su iz SIPA.

Iz Tužiteljstva BiH su jučer priopćili kako o ovom slučaju ne mogu davati nikakve informacije, niti komentare. Podsjećamo, tim novinara iz 45 zemalja okupljen u Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je niz tajnih dokumenata i izvještaja druge najveće svjetske banke, čiji sadržaj otkriva kompliciranu mrežu koja je sakrila milijarde dolara i mnogima uštedjela ogromne sume novca kroz izbjegavanje poreza.

Podacima je otkriveno poslovanje više od 100.000 pojedinaca i detalji o 30.000 bankovnih računa kroz koje je prošlo skoro 120 milijardi dolara.

"HSBC je profitirao poslujući sa trgovcima oružjem koji su slali bombe djeci vojnicima u Africi, posrednicima diktatora u zemljama trećeg svijeta, švercerima 'krvavih' dijamanata i drugim kriminalcima", navodi ICIJ. Među ljudima koji se spominju u dokumentaciji su glazbene zvijezde, poznati bogataši, političari, trgovci, tajkuni i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close