CEDAR

BiH ima veliku dijasporu koja je spremna pomoći razvoj svoje zemlje

Gospodarstvo / Flash | 26. 03. 2014. u 10:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za ekonomski razvoj i istraživanja (CEDAR) i Centar za studije o izbjeglim i raseljenim osobama (CESI) organizatori su konferencije koja je pod nazivom "Migracije i razvoj politika u BiH", koja je održana u Sarajevu.

Predstavljeni su rezultati istraživanja o temi migracija, grupirani u teme koje se odnose na migracije i socijalne efekte tih trendova, razvojni efekti migracija te prikupljanje statističkih podataka o migracijama.

Nermin Oruč iz CEDAR-a kazao je novinarima da su o rezultatima istraživanja informirali donositelje odluka, a to bi trebalo doprinijeti kvaliteti njihovog rada.

Jedno od istraživanja pokazalo je da u ukupnoj populaciji bh. dijaspore žene čine više od 50 posto, a migracija doprinosi njihovom osnaživanju ili obesnaživanju ovisno od toga iz kojeg područja dolaze, njihovog stupnja obrazovanja i predmigracijskog radnog statusa.

Obesnaživanje je evidentno kod žena koje prije nego migriraju imaju visoki stupanj obrazovanja, radno su angažirane i zadovoljne profesionalnim angažiranjem i dolaze iz urbanih sredina.

Suprotan efekt migracija ima, uočeno je u istraživanju, na žene iz ruralnih sredina, niže razine obrazovanja i koje nisu bile u radnom odnosu.

Kod njih migracija doprinosi osnaživanju jer se u novoj sredini akomodiraju na drugačiji način, imaju veće mogućnosti zapošljavanja iako je istraživanje pokazalo da je to najčešće u slabo plaćenim poslovima.

To istraživanje uradio je CEDAR u suradnji sa sličnim centrima država iz regije, a bile su obuhvaćene žene reproduktivne i produktivne dobi.

U radu skupa sudjelovala je Ruzmira Tihić-Kadrić iz Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, institucije nadležne za kreiranje politike prema iseljeništvu.

Ona temu migracija i razvoja politika u BiH smatra značajnom jer BiH ima veliku i dijasporu visoke razine obrazovanja koja je spremna pomoći razvoju svoje zemlje.

''Ono što je važno uraditi svakako je ugradnja elemenata migracije i razvoja u razvojne politike BiH'', kazala je.

Po njenim riječima, radi se na publiciranju pregleda stanja dijaspore, a obuhvaćene su države u kojima ima najviše ljudi porijeklom iz BiH.

Bosanaca i Hercegovaca, kaže, najviše je u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, SAD-u, a iseljavanje se, nažalost, nastavlja.

''Iseljavaju se mladi i obrazovani ljudi. Tome u prilog ide i nova politika EU koja potiče useljavanje mladih i obrazovanih u svoje države, posebno određenih profila'', rečeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close