Proces integracije

BiH definitivno najmanje napredovala od svih zemalja u regiji!

Gospodarstvo / Flash | 03. 01. 2014. u 11:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proces integracija regije u EU u 2013. protekao je u znaku ulaska Hrvatske u Uniju, ali i sve većem zaostajanju pojedinih zemalja u tom procesu, prije svega Bosne i Hercegovine, ocjenjuje se u analizi Euroaktiva o integracijama u regiji u protekloj godini.

Među pozitivnim koracima koji su obilježili proteklu godinu, jesu i odluka o otvaranju pregovora o članstvu sa Srbijom, otvaranje prvih ključnih poglavlja u pregovorima s Crnom Gorom i obnavljanje pregovora o članstvu s Turskom.

U analizi se naglašava kako su jedni odlučili sitnim koracima ići k EU-u dok drugi poput BiH pokazuju da su najgori učenici ne čineći baš ništa da se pomaknu “s mrtve točke”.

U ovoj grupi su svakako Albanija zbog nedovoljnih reformi, Makedonija zbog spora oko imena s Grčkom i BiH zbog unutarnjih neslaganja.

U analizi se navodi kako je od zemalja regije Crna Gora je najviše napredovala poslije Hrvatske, nakon što je krajem godine otvorila ključna poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i prostoru slobode, pravde i sigurnosti, koja će se prva otvarati i posljednja zatvarati u pregovorima.

Euroaktiv navodi kako je Bosna i Hercegovina definitivno najmanje napredovala u integracijama od zemalja bivše Jugoslavije jer i pored posredovanja EU nije riješila ključna pitanja.

U okviru dijaloga na visokoj razini EU je pokušao pomoći političkim liderima u BiH da pronađu zajedničku osnovu za primjenu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”, ali u tome nije uspjela, stoji u analizi.

EU sada traži da se ta presuda primjeni po hitnom postupku kako bi bile usvojene izmjene Ustava i Izbornog zakona najkasnije do travnja 2014., prije sljedećih općih izbora u BiH, i omogućilo i pripadnicima manjina da sudjeluju na izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda državnog Parlamenta, stoji u analizi.

Također se podsjeća kako je Europska komisija u izvješću za BiH ukazala kako i dalje nema zajedničke vizije političkih predstavnika o sveukupnom smjeru i budućnosti zemlje.

Napredak nije postignut ni u uspostavljanju učinkovitog koordinacijskog mehanizma o pitanjima vezanim za EU između različitih razina vlasti kako bi zemlja jednoglasno razgovarala s EU-om, kažu iz Euroaktiva.

Zbog neslaganja i odsustva koordinacije, BiH je izgubila i dio sredstava iz pretprisutpnih fondova EU-a, a Komisija je morala odložiti razgovore o IPA II.

Kopirati
Drag cursor here to close