Zar i ona?

Bh. piletina otišla u Njemačku

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS i direktor firme "Agreks" iz Donjeg Žabara, rekao je da je dobra vijest što smo dočekali da prvi kamioni piletine iz BiH krenu na tržište EU.
Gospodarstvo / Flash | 26. 09. 2019. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi kamioni piletine u srijedu su iz BiH otišli ka EU, točnije u Njemačku. Naime, prvi izvoz pilećeg mesa iz BiH ostvarila je Mesna industrija MADI iz Tešnja.

''Nakon višegodišnjeg nastojanja peradarske industrije u BiH da otvori izvozna tržišta EU i konačnog potvrđivanja izvrsnosti od strane Europske komisije, Mesna industrija MADI je realizirala prvi izvoz pilećeg mesa iz BiH u zemlje EU", priopćili su iz kompanije MADI, navode Nezavisne. 

Poticaji

Istaknuli su da je ovo povijesni trenutak za gospodarstvo BiH te da će prvi izvoz biti realiziran u Njemačku.

Naveli su da su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ured za veterinarstvo BiH i veterinarski inspektori na svim razinama profesionalno obavili svoje zadatke i time dali doprinos ovoj realizaciji.

"Mi dalje nastavljamo s našim planovima, ponosni što smo potvrdili našu vodeću poziciju ne samo kao najveća mesna industrija u BiH, nego i kao kompanija koja postavlja stazu kojom će ići drugi bh. izvoznici iz mesne industrije", istaknuli su u MADI-ju.

Maid Jabandžić, direktor kompanije MADI, rekao je da bi mu bilo drago da drugima budu motiv za izvoz.

"Ovo je od velikog značaja i svi smo vrlo radosni jer se mnogo radilo na tome. Vijest o prvim kamionima piletine u BiH je samo vijest kao kruna svega, ali mnogo truda, rada i novaca je potrošeno da sve to uspije. Najvažnije je da je uspjelo, jer zna se sve to nekad proći, pa ne uspjeti", naglasio je Jabandžić.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS i direktor firme "Agreks" iz Donjeg Žabara, rekao je da je dobra vijest što smo dočekali da prvi kamioni piletine iz BiH krenu na tržište EU.

Razvoj

"Ovo ne samo da će ohrabriti živinarski sektor nego će donijeti neke druge benefite", kazao je Miličić te dodao da živinari rade na malom tržištu, odnosno samo na tržištu zemalja CEFTA.

Istaknuo je da kompanije iz BiH iz oblasti živinarstva pokazuju spremnost i mogućnost da proizvedu više nego što tržište zemalja oko BiH može da apsorbira.

"Smatram da je ovo veliki trenutak za gospodarstvo BiH, uz napomenu da očekujemo u narednih 15 dana da se poduzeću iz RS definitivno odobri izvoz konzumnih jaja za industrijsku preradu", naveo je Miličić.

Podsjećanja radi, BiH je početkom godine stavljena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u EU, a domaćim firmama je to službeno odobreno polovinom svibnja.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, sam izvoz piletine se odužio zbog dugotrajnog pronalaska kupaca na zahtjevnom tržištu EU.

Kopirati
Drag cursor here to close