Ekolozi u Hercegovini

Nakon presude za Bunske kanale: Pravda je spora, ali dostižna

Predsjednik Udruženja "Majski cvijet" Oliver Arapović podsjetio je na tok kompletnog procesa, posebno ističući i kako su vlasti u HNK-a bez saglasnosti lokalne zajednice dodijelile koncesiju
Gospodarstvo / Ekologija | 07. 10. 2020. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni sud u Sarajevu nedavno je poništio dozvolu koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mini hidroelektrane na lokalitetu Bunski kanali u Mostaru. Presudom je naloženo da se postupak mora provesti ponovo zbog neregularnosti prilikom izdavanja i zanemarivanja činjenica koje su ekološke organizacije isticale u procesu te žalba na presudu nije dozvoljena. Ovo je veliki uspjeh Ekološkog udruženja "Majski cvijet" i Omladinskog kluba "Novi val", koji se godinama bore protiv izgradnje objekata na Bunskim kanalima - zakonom zaštićenim spomenicima prirode, javlja Anadolu Agency (AA).

Foto: Bljesak.info / Press Udruženja Majski cvijet

Predsjednik Udruženja "Majski cvijet" Oliver Arapović podsjetio je na tijek kompletnog procesa, posebno ističući i kako su vlasti u HNŽ-u bez suglasnosti lokalne zajednice dodijelile koncesiju.

Foto: Bljesak.info / Press Udruženja Majski cvijet

"Nakon što smo uočili niz nepravilnosti, tužili smo Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH te smo posebno istaknuli javnu raspravu na Buni iz 2015. s krivotvorenim zapisnikom i brojnim drugim nepravilnostima. Pokrenuli smo i peticiju te prikupili više od pet tisuća potpisa, koje smo kasnije dostavili Odjelu za urbanizam i građenje Mostara, pošto je investitor bio predao zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti. Odjel je obustavio proces te je u ožujkku 2019. odbio izdati i urbanističku suglasnost. Uslijedila je žalba, da bi drugostupanjski organ - Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNŽ poništilo sve zbog neregularnosti u postupku", rekao je.

Kazao je i da je pravda uvijek spora, ali i dostižna te zahvalio svim organizacijama koje su bile uz dva udruženja i pomogle im u njihovoj borbi.

Foto: Bljesak.info / Press Udruženja Majski cvijet

Zadovoljstvo ne kriju ni u Omladinskom klubu "Novi val". Predsjednik Adnan Đuliman rekao je da nikada neće moći razumjeti što je moglo navesti investitore na uništenje takvog bisera, ponavljajući kako ekolozi nisu protivnici građenja infrastrukturnih objekata, ali...

Foto: Bljesak.info / Press Udruženja Majski cvijet

"Važno je da se provode zakoni ove države i poštuje glas ili volja građana. Lokalna zajednica o svemu se mora pitati. Evidentna je činjenica da su sa svih strana napadnute naše rijeke. Jasno je da Bosna i Hercegovina polako ostaje bez vodnih resursa. Pravda ipak postoji i za nju se treba boriti. Ministrica Edita Đapo jučer je izjavila da je raduje što postoje udruženja i organizacije koje ukazuju na nepravilnosti, a mi s ovog mjesta kažemo da nam je drago zbog te izjave. Ne smijemo dozvoliti da se sve uništava", izjavio je Đuliman i zahvalio se svim ljudima koji su bili uz ekologe iz Hercegovine, a lista je, kako je rekao, zaista dugačka.

Pozivaju Odjel za urbanizam Grada Mostara da se očituje povodom urbanističke suglasnost  za izgradnju mHE Buna 1 i mHE Buna 2, jer su i od strane Kantonalnog suda u Sarajevu utvrđene nepravilnosti u izdavanju dokumenata koji su presudni prilikom izdavanja urbanističke suglasnosti. Ističu da nastavljaju pravnu borbu protiv Grada Mostara te da će iskoristit sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja - neće stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode.

Kopirati
Drag cursor here to close