Jer nas se tiče

Godinu dana poslije drame pred deponijom: Nemoćni smo

Prosvjedna vožnja kretala se rutom Vrapčići - novi most - Centar II - Gradska vijećnica - Tekija - ul. M. Tita - Potoci - Livač - Semetovac - Uborak.
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 12. 2020. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nemoćni smo, nećemo da pravimo probleme radi građana Grada Mostara, suzdržat ćemo se dok ne prođe pandemija'', kazao je Omer Hujdur, predsjednik građanske inicijative 'Jer nas se tiče' čiji su članovi godišnjicu policijske akcije protiv prosvjednika ispred deponije Uborak obilježili prosvjednom vožnom, na mjestu gdje su građani toga jutra napadnuti. 

Podsjetimo, 9. prosinca 2019. godine specijalne snage policije uklonile su s puta ispred mostarske Deponije prosvjednike koji su nekoliko dana blokirali odvoz smeća jer je deponiji istekla uporabna dozvola.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna vožnja inicijative Jer nas se tiče

Policajci su rano ujutro silom odvukli prosvjednike ispred kapije J.P. Deponija prilikom čega su neki od prosvjednika zatražili i liječničku pomoć. Kamioni sa smećem stigli su pred deponiju, a policajci su napravili kordon između kamiona i prosvjednika.

Prosvjedna vožnja kretala se rutom Vrapčići - novi most - Centar II - Gradska vijećnica - Tekija - ul. M. Tita - Potoci - Livač - Semetovac - Uborak.

''Deponija i dalje nema nikakve dozvole, nikakvu okolinsku dozvolu nije dobila, oni nastavljaju odlagat smeće, sve vrste smeća koje su odlagali odlažu i sada, iskorištavaju ovu situaciju s pandemijom'', kazao je Hujdur.

Naveo je kako inicijativa sada kreće u borbu pravnim putem.

''Napravili smo tužbe te pismo za sve kandidate za općinske izbore gdje pitamo hoće se boriti za izmještanje deponije s ove lokacije. Odgovorit će sa da ili ne, a ako kažu da se neće boriti onda ćemo napraviti jedan stup srama i okačiti ih tu'', istaknuto je.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna vožnja inicijative Jer nas se tiče

Podsjetio je kako su prije godinu dana ''ljudi samo tražili čist zrak, minimum dostojanstva za čovjeka, a dobili batine od policije koja je došla naoružana kao da su najveći kriminalci''. 

''Najgore što se to zastrašivanje stanovništva nastavlja preko suda, mi smo taj dan dobili i prekršajnekazne. Sud je nastavio plašiti stanovništvo, to je produžena ruka ove vlasti. Morat ćemo tražiti zaštitu od međunarodnih sudova'', naveo je Hujdur podsjećajući kako građani neće odustati od svoga cilja, te kako ovaj problem mora biti prvi na listi rješavanja kada dođe novo Gradsko vijeće.

Nijaz Hodžić, jedan od istaknutih članova građanske inicijative 'Jer nas se tiče' kazao je kako se prosvjednom vožnom obilježava godišnjica ''mučke policijske akcije koja je provedena pod nalogom ministra Bevande koji je nelegalno naredio policiji''.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna vožnja inicijative Jer nas se tiče

Istaknuo je kako su vladajući iskoristili priliku još za vrijeme prvog lockdowna i nelegalno proširili deponiju. 

''Uništili su bukvalno i ovu staru deponiju koja je bila koliko toliko sigurna. Na to su reagirali građani i mi smo bili pozvali federalnu inspekciju, no rečeno je da imaju potrebne papire a svi znamo da nemaju ništa'', kazao je.

Inače, iz inicijative su podsjetili kako je deponija još prije 30 godina proglašena ekološkom bombom i stanje se, nažalost, neprestano pogoršava.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna vožnja inicijative Jer nas se tiče

Tijekom 60 godina postojanja deponije, niti jednom nije urađena studija utjecaja na okoliš, a ista radi bez potrebnih dozvola. Deponija na Uborku ne posjeduje potrebne filtere, pa se procijedne vode izlijevaju u potok Sušicu kojim odlaze u rijeku Neretvu i zagađuju je. 

''Objavili smo mnogo dokaza i nastavit ćemo širiti istinu o ekološkoj bombi koja je udaljena samo nekoliko kilometara od centra našeg grada. Nastavit ćemo borbu za naše zdravlje i za osnovna ljudska prava, i nećemo odustati od našeg cilja da spriječimo uništavanje života građana Mostara i cijele doline Neretve'', poručili su.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna vožnja inicijative Jer nas se tiče

Podsjetimo, u protekle dvije godine odlagalište je u više navrata bilo blokirano zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo. Prosvjednici tvrde da je kapacitet odlagališta davno premašen, tražeći njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije.

Kopirati
Drag cursor here to close