Mostar

Power of Sustainability Festival 2023. u Mostar okuplja najvažnije aktere Zapdnog Balkana

Ovogodišnje druženje ima za cilj da okupi najvažnije aktere iz regije Zapadnog Balkana čiji su rad i aktivnosti usmjereni na jačanje saradnje sa svim zemljama u regiji
Gospodarstvo / Flash | 19. 09. 2023. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslovni skup pod nazivom FESTIVAL ,,POWER OF SUSTAINABILITY 2023'' koji će se održati u Mostaru u periodu 21-22 9. 2023. godine predstavlja nastavak aktivnosti s ciljem poslovnog umrežavanja u organizaciji Foreign Investors Council (Vijeća/Savjeta stranih investitora) u Bosni i Hercegovini i Tehnološkog parka ,,Intera'' a pod pokroviteljstvom Grada Mostara i Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH

Ovogodišnje druženje ima za cilj da okupi najvažnije aktere iz regije Zapadnog Balkana čiji su rad i aktivnosti usmjereni na jačanje saradnje sa svim zemljama u regiji, u svrhu povezivanja regionalne poslovne zajednice i promoviranja našeg regije kao jedinstvene investicione i turističke destinacije.

Ovo će biti prvi po redu poslovni događaj ove vrste koji će se održati u Bosni i Hercegovini pod nazivom: ,,Izgradnja održive budućnosti Zapadnog Balkana''; pod motom: Stvaranje održive zajednice kroz dijalog! Polazna osnova ka zelenoj i digitalnoj tranziciji.

U prijatnoj atmosferi Hercegovine, a uz raznovrstan program, sudionici će tijekom dvodnevnog druženja moći čuti veoma zanimljive govornike iz regije Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije), ali i iz zemalja EU (Norveška, Švajcarska, Njemačka), kao i iz SAD-a. Konferencija će okupiti učesnike iz privatnog i javnog sektora života regija, te predstavnike međunarodne zajednice, organizacija, i poslovnih udruženja i komora.

Na konferenciji će se baviti i veoma aktuelnim temama, poput zelene agende Zapadnog Balkana (promocija inicijativa za investicije u obnovljive izvore energije, uloga regulatora i zakonodavaca, iskustva privatnih investitora, način financiranja projekata i povrata investicije, itd.), modela cirkularne ekonomije vezanim za upravljanje otpadom, te uspješnih primjera kompanija vezano za obnavljanje i zaštite okoliša, smanjenje zagađenja, kao poštovanje međunarodnih standarda i praksi, ESG-a, temama vezanim za elektromobilnost i budućnost transporta i smanjenja emisije CO2, kao i temom vezanom za održivi razvoj turizma u BiH i regiji.

''Vjerujemo da će bogat i sadržajan oficijelni program praćen brojnim druženjima koje uključuju obilazak prirodnih ljepota u okolini Mostara „Power of Sustainability Festival 2023“ označiti odličnom platformom za razmjenu najboljih poslovnih praksi, ali i za umrežavanje sa ključnim pojedincima iz zemalja Zapadnog Balkana. Mogućnosti za poslovne razgovore i povezivanja biće omogućene kroz sastanke i brojne zajedničke aktivnosti, te neformalna druženja'', poručuju organizatori.

„Power of Sustainability Festival 2023“ izdvaja se od drugih sličnih događaja ne samo po važnosti tema i sadržaja, već predstavlja i jedinstvenu interaktivnu platformu za razmjenu iskustava i mišljenja, kao i mjesto susreta za poslovno umrežavanje renomiranih stručnjaka i eminentnih imena sa poslovne, društvene i političke scene regije.

Ključne teme:

INVESTICIJE U ZELENU ENERGIJU - solarna i vjetroenergija, energija iz geotermalnih izvora

PRIMJENA CIRKULARNE EKONOMIJE - menadžment otpada i njegovo energetsko iskorištavanje, obnavljanje prirodnih resursa, ESG standardi

E-MOBILNOST - dekarbonizacija transportnog sektora s ciljem stvaranja čišće, zdravije i pristupačnije budućnosti

ODRŽIVOST U TURIZMU - ekološki, ekonomski i socio-kulturni aspekti razvoja turizma

Kopirati
Drag cursor here to close