Mostarsko proljeće

Proljeće u Mostaru u znaku bogatih i atraktivnih kulturnih manifestacija

"Mostarsko proljeće" je manifestacija koju 25 godina organizira Matica hrvatska Mostar, a koja već desetljećima ovaj grad obogaćuje izvrsnim umjetničkim programom.
Kultura / Flash | 23. 03. 2023. u 12:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dio proljetnih manifestacija koje Grad Mostar podržava i sufinancira predstavljen je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji u tom gradu gdje je izražena nada da će sve manifestacije biti zanimljive građanima i turistima koji posjete Mostar u predsezoni.

"Mostarsko proljeće" je manifestacija koju 25 godina organizira Matica hrvatska Mostar, a koja već desetljećima ovaj grad obogaćuje izvrsnim umjetničkim programom.

Glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić Milinković kazala je kako manifestacija započinje 27. travnja u Hrvatskome domu hercega Stjepana kosače gdje će biti prikazana retrospektiva svih dosadašnjih matičinih dana i gdje će nastupiti mladi glazbenici i umjetnici s područja Mostara i Hercegovine.

''Imat ćemo, između ostaloga, gostovanje Narodnog pozorišta Republike Srpske s Andrićevom predstavom "Gospođica". Tu je Teatar Gavran i predstava "Glasnogovornik Mire Gavrana". U suradnji s HNK Mostar donosimo dvije predstave "Hotel nostalgija" te "Roko i Cicibela". Na programu je i koncert ansambla Lado, a imamo i nekoliko zanimljivih izložaba među kojima bih izdvojila izložbu Grge Mikulića. Imat ćemo izložbe i mladih umjetnika s ciljem promocije mladih akademskih umjetnika s područja Hercegovine'', najavila je Brkić Milinković.

Dodala je kako će također biti predstavljena knjiga Bože Skoke, organizirat će se i Dječji dan, kao i bogat glazbeni program. Još je podsjetila kako je Mostarsko proljeće punopravni član Europskog saveza festivala te je, kao takav, od velikog značaja Mostaru i Mostarcima.

Mostarska liska ponovno će nasmijati posjetitelje

Jedini festival komediografskog sadržaja u Bosni i Hercegovini, kako je istaknuto na konferenciji, jeste međunarodni festival komedije Mostarska liska koji će i ove godine predstaviti najbolje komedije regije. Glasnogovornica Narodnog pozorišta Mostar Adna Ajanić kazala je kako će festival ove godine započeti 19. svibnja, a selekcija će biti poznata sredinom travnja.

''Stižu nam prijave iz cijele BiH i regije, a potrudit ćemo se i ove godine publici ponuditi zabavan i atraktivan program. Pored natjecateljskog dijela, priredit ćemo i bogat off program, a u pripremi je i monografija festivala koju ćemo predstaviti na ovogodišnjem festivalu'', otkrila je Ajanić.

Foto: Bljesak.info / "Mostarsko proljeće"

Jedna od najmlađih manifestacija u Mostaru je Napretkov tjedan kulture, međutim riječ je o jednoj od najkvalitetnijih manifestacija u gradu koju organizira HKD Napredak koji je nedavno proslavio 120 godina postojanja.

Predsjednik HKD Napredak Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka rekao je kako u okviru navedene manifestacije posjetiteljima nude četiri zanimljiva likovna, kazališna i glazbena sadržaja, dok će vrhunac događanja biti predstavljanje monografije "Čuvari tradicije i kulture u Gradu na Neretvi".

''Manifestacija će početi u ponedjeljak, 27. ožujka otvaranjem izložbe "Progressus fundus" koja donosi djela iz bogatog fundusa HKD Napredak. Izložba obuhvaća više od 40 umjetničkih radova istaknutih bh., hrvatskih i slovenskih umjetnika koji su u svojim lokalnim sredinama bili jedni od glavnih inicijatora i protagonista modernih umjetničkih tendencija'', istaknuo je Landeka.

Foto: Bljesak.info / "Mostarsko proljeće"

Još je napomenuo kako će prirediti i gostujuću predstavu redatelja i glumca Roberta Kurbaše "Pizza s Krešom", promociju monografije "Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi" te koncert Jazz kvarteta Birdland koji djeluje u sastavu Napretkove podružnice iz Ljubuškog.

Prvosvibanjska budnica kao najdugovječnija manifestacija

Najavljena je i jedna od najdugovječnijih manifestacija u Mostaru prvosvibanjska budnica koju organiziraju Hrvatska glazba Mostar i Mostarske mažoretkinje, a tajnik Darko Šunjić je naglasio kako su pripreme već krenule. U svibnju još, kako je naveo, održavaju i tradicionalni rođendanski koncert.

Također je podvukao kako će održati školu glazbe za mlade koji će moći naučiti svirati instrumente koje trenutno nemaju priliku učiti na drugim mjestima, kao što su truba, trombon, tuba, udaraljke i slično.

Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača gradska je ustanova s najviše kulturnih sadržaja, a njezin ravnatelj Danijel Vidović istaknuo je nekoliko bitnih događaja koji će se održati u narednom razdoblju.

- Mi smo infrastrukturna i tehnička potpora većini navedenih manifestacija, ali istaknuo bih događaje poput Uskrsnog koncerta i Plesnog koncerta. Organizacijski sudjelujemo u izvedbi navedenog koncerta ansambla Lado, kao i predstave "Pizza s Krešom". Organiziramo izložbu poznatog hrvatskog slikara Antona Cetina koja predstavlja radove koje je taj slikar donirao za fundus naše galerije – pojasnio je on.

Foto: Bljesak.info / "Mostarsko proljeće"

Vidović je naveo kako će, u suradnji sa SUM-om, predstaviti samostalnu izložbu akademske slikarice Ljiljane Rajković. U Kosači će biti otvoren i Sajam minerala te će se prikazati dječji mjuzikl "Mi o vuku".

Stiže više od 2 tisuće plesača, a predstavljaju se i djeca pjesnici

Plesna skupina MoStars organizira Mediteran Open Dance na koji se ove godine prijavilo više od 2 tisuće plesača iz sedam zemalja, a manifestacija će se održati 20. i 21. svibnja u Mostaru.

Muzej Hercegovine ove godine obilježava 73. obljetnicu rada, a trenutno rade na potpunom redizajnu postavke. Najavili su i manifestaciju "Noć muzeja" koja će i ove godine donijeti bogat program.

Simfonijski orkestar priprema veliki koncert pod nazivom "Diskomanija" koji će biti održan 27. ožujka te koncert "Muzički mostovi" koji će se održati krajem travnja u suradnji sa Simfonijskim orkestrom Banja Luka. Također će biti organizirana manifestacija "Mladi talenti" kojom Simfonijski orkestar pruža mogućnost mladim talentima iz regije da nastupe u orkestru.

SPKD Prosvjeta krajem travnja organizira "Šantićev festival djece pjesnika" gdje se prijavilo oko 2 tisuće djece, a na manifestaciji će biti nagrađeni najbolji radovi.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar svaki tjedan izvodi dvije predstave iz svog repertoara, a predstave za najmlađe sugrađane u svojim terminima igraju i Lutkarsko kazalište i Pozorište lutaka Mostar.

Muzički centar Pavarotti, u suradnji s Rock školom Mostar, organizira niz koncerata i programa kolažnog tipa, dok Centar za kulturu, kao jedan od suorganizatora manifestacije "Ramazan u Mostaru", predstavlja velik broj događaja, među kojima su izložbe i književni sadržaji.

Grad Mostar će i ove godine podržati Sajam trešnje, a pomoći će i nekoliko projekata iz oblasti izdavaštva. S obzirom na to da prigradska naselja, kako je navedeno, često ostanu uskraćena za projekte iz oblasti kulture, Grad Mostar će pomoći u tiskanju monografije KUD-a Rodoč.

Foto: Bljesak.info / "Mostarsko proljeće"
Kopirati
Drag cursor here to close