Voda je pokretač svega

Voda kao resurs u BiH iskorištena manje od jedan posto

Gospodarstvo / Flash | 26. 03. 2017. u 10:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voda kao resusrs u Bosni i Hercegovini je iskorištena manje od jedan posto, a slična situacija je i u državama okruženja, iako je ona pokretač gotovo svih procesa, upozorio je prof.dr. Tarik Kupusović koji je bio uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99''.

Istaknuo je da razvijene države vodene resurse koriste više od 50 posto te da takav odnos prema ovom prirodnom bogatstvu nema alternativu.

Kupusović smatra da voda kao prirodni resurs u BiH nije cijenjenja, piše Fena.

Naveo je podatak "da svake sekunde iz države otječe 1.200 kubika vode u nepovrat, a da se, s druge strane, stanovnici često susreću sa sušama".

'' Vode imamo sve više kada nam ne treba, to su poplave, a sve manje kada nam treba, to su suše'', kazao je Kupusović, te dodao da su krivac tome razne promjene koje uzrokuju brojni faktori.

Poručio je da se o vodama moraju brinuti svi i da će se tek tada vidjeti njene prave vrijednosti.

Bh. klimatolog Željko Majstorović je naglasio da je neophodno graditi nove akumulacije da bi se voda sačuvala onda kada je ima.

''Voda se može koristiti u više svrha, ali to će biti onda kada se svi o njoj počnu brinuti'', rekao je Majstorović, a prenosi Fena.

Svjetski dan voda obilježen je, kao i svake godine, 22. ožujka. Prve važne preporuke o problemima u vezi s vodom bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Mar del Plati, Argentina. Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, Generalna skupština UN-a rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila je da se 22. ožujak obilježava kao Svjetski dan voda.

Kopirati
Drag cursor here to close