Vozi miško!

Putujući autobusima Globtour-a putnici doživjeli neugodnosti i maltretiranja

Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2012. u 11:26 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački putnici koji GLOBTOUR-ovim autobusima putuju za Njemačku i nazad žale se kako bivaju izloženi neugodnostima i maltretiranju, a kako većinom nisu u situaciji da se obrate nadležnim organima, takav odnos prema putnicima ostaje zanemaren.

Naime, ako odlučite da petkom putujete iz Mostara za Munchen i odete na šalter Globtour-a, radnica vam kaže da možete putovati njihovim autobusom koji ide za Zagreb i da ćete tokom puta presjesti u autobus koji iz Tuzle ide za Njemačku.

Kaže vam da nigdje nećete čekati i da će se vozači dogovoriti za mjesto presjedanja. Pojasni vam da u petak nemaju direktnu liniju za Munchen, ali vam proda kartu na kojoj piše Mostar-Munchen.

Tako su prevareni i putnici koji su početkom devetog mjeseca putovali za Njemačku. Oni su bez ikakvog objašnjenja dovezeni u Zagreb, gdje im je rečeno da moraju čekati neke druge autobuse jer je onaj koji ide iz Tuzle za Njemačku popunjen. Nakon bezuspješnih žalbi, putnicima je bilo jasno da su prevareni i da je Globtour-u bilo važno samo da naplati karte. Po uputi vozača, koji, kako kažu, rade ono što šef naredi, nakon dva sata čekanja u Zagrebu pola putnika je sjelo u Touring-ov, a pola u Croatia bus.

Do Njemačke su putovali po redu vožnje novog prevoznika. Tako je putovanje od Mostara do prvih odredišta u Njemačkoj trajalo skoro 24 sata. Jedino dobro, ako se tako može nazvati, jeste to što nisu morali ponovo plaćati karte.

Putnici koji su putovali iz Njemačke ističu kako im se događalo da moraju zajedno sa stvarima izaći u Jajcu da bi se ispraznio autobus kojim su do tada putovali jer je on potreban za neku drugu liniju. Uz buru negodovanja, putnike bi tada kombijem prevozili do odredišta. Ako ste bili bolje sreće otišli ste brzo, a ako ne, morali ste čekati "svoj red". U takvoj situaciju u Jajcu je, po navodima putnika, ostavljena i majka s djecom koja je morala čekati na drugi prevoz.

Po povratku iz Njemačke većina Globtour-ovih autobusa zastane u Hrvatskoj, na Plitvicama. Vozači vam tada "brižljivo" kažu da možete otići do toaleta, ali da okolo vrebaju "šibicari" pa da se čuvate. Tada nastaje prava drama i otimačina. Putnici ostaju bez igdje ičega. Ako izađete sami ili ako izgledate kao "lak plijen", uhodane ekipe "šibicara" vas okruže i navlače na igru. Ako ne želite igrati, pokušavaju vas prevariti na razne načine, uzimaju torbice i novčanike, otimaju novac i bježe automobilima u nepoznato.

U autobusu se čuje plač i zapomaganje svih onih koji su "platili" izlazak na Plitvicama, a kako se sve većinom dešava noću, čitava situacija izgleda još sablasnija. Putnici sumnjaju da su i ovaj put žrtvovani zbog profita, kojeg tko zna kako i s kim dijeli.

Putnici se žale i na konstantna presjedanja, navodeći kako ne pamte da su na krajnja odredišta stigli u ono vrijeme koje je navedeno na Globtour-ovim promo-karticama.

Po navodima putnika, maršuta putovanja, koja se u svakoj državi mora strogo poštovati, Globtour-ovim autobusima je nepoznanica. Koje općine i zaseoke će morati obići ne znaju ni putnici, a ni vozači autobusa, zato što i to određuje šef, i to telefonom u toku vožnje. Putnici se "kupe" na raznoraznim mjestima, a putovanje se oduži u nedogled.

Ako putujete iz mjesta ili u mjesto koje nije na dozvoljenoj maršruti putovanja, osim karte koju ste platili u toku vožnje ćete dobiti još jednu, "duplu" kartu za slučaj kontrole. Te karte će, po navodima putnika, kasnije pokupiti vozači koji su ih i podijelili i sve će biti "u redu", osim što su se putnici 'malo više provozali'.

To su neki od događaja koji su prouzrokovali nezadovoljstvo bh. putnika. Na svako negodovanje putnika vozači bi odgovarali da im je tako naređeno i da ne mogu ništa protiv toga, a takva praksa bi bila i dalje nastavljena.

U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH nisu obaviješteni o neugodnostima koje bh. putnici doživljavaju putujući autobusima Globtour-a.

Iz tog ministarstva su istaknuli kako je po zakonskim odredbama prevoznik koji posjeduje važeću dozvolu za obavljanje međunarodnog cestovnog prevoza putnika obavezan održavati red vožnje u skladu s uvjetima iz dozvole.

Za eventualne prevare i maltretiranje putnika, koji su, uz ostalo, vezani i za nepoštivanje maršrute puta, putnik može podnijeti prijavu nadležnom inspekcijskom organu entiteta, Brčko distrikta ili Inspektoratu Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Po svakoj zaprimljenoj predstavci nadležni organ je dužan zatražiti izjavu prevoznika, izvršiti provjeru uočenih nedostataka te poduzeti mjere predviđene Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu.

Generalni menager Globtour-a Rajko Zelenika kazao za Fenu kako odbija razgovarati o temi koja se tiče nezadovoljstva putnika.

"Odbijam razgovarati na tu temu jer vi Globtour-ovim putnicima ne možete željeti više nego što to želi i hoće Globtour sa svom svojom svitom", poručio je Zelenika.

On je ipak naglasio kako se nezadovoljni putnici mogu žaliti upravi Globtour-a, dodavši kako su adresa tvrtke i brojevi telefona ispisani na autobusima.

Govoreći o problemu "šibicara", Zelenika je kazao kako je jedina alternativa da autobusi eventualno ne staju u Hrvatskoj. O tom problemu je, kako kaže, pisao hrvatskoj policiji, ali se na tome nije mnogo učinilo.

Za rješenje ovog problema, kako je izjavio, bio bi spreman "žrtvovati" posadu autobusa ako postoji sumnja da je upletena u ovaj slučaj.

Na inzistiranje novinara, Zelenika je prokomentirao neke od situacija na koje su se putnici žalili te priznao kako se propusti događaju i da je do nekih od njih došlo zbog loše komunikacije između vozača i operative.

Govoreći o tvz. "duplim" kartama, on je istaknuo kako do njih dolazi pojavom viška putnika na jednoj od dviju "njemačkih" linija koje preuzima druga (nepopunjena) linija. U tom slučaju vozač, koji je primio putnike za neko odredište na kojem ne bi smio stajati, izdaje putnicima "duple" karte za odredište na kojem je dozvoljeno stajanje i na taj način "poklapa prava iz dozvole".

Na pitanje da li je dozvoljeno da autobusi iz Njemačke, koji bi utorkom i petkom trebali ići preko Prozora i Jablanice budu preusmjereni preko Kupresa, Zelenika je odgovorio kako to ne bi trebalo biti dozvoljeno te da se radi o prekršaju iz 'prava dozvole'.

Potvrdio je kako su žalbe putnika u tom slučaju opravdane.

"Ispričavam se svima onima koji su pretrpjeli svaki vid neugodnosti", kazao je, uz ostalo, Zelenika.

Bosanskohercegovački putnici se nadaju kako Europska unija zajedno s Hrvatskom neće primiti i "šibicare" te da će Inspektorat Ministarstva komunikacija i prometa BiH čestim kontrolama utjecati na smanjenje broja prekršaja.

Napominjemo kako je iz tog ministarstva potvrđeno da je u slučaju navedenog prevoznika u prošloj godini obavljeno šest, a u ovoj sedam inspekcijskih kontrola.

Kopirati
Drag cursor here to close