Potpisnice daytona

Ideja: Omogućiti zapošljavanje po nordijskom modelu

Gospodarstvo / Flash | 20. 05. 2014. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sloboda kretanja radne snage između zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma uz korištenje nordijskog modela suradnje, bila je tema današnje konzultativne sesije održane u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sesija je organizirana u okviru istoimenog regionalnog projekta koji realizuje Igmanska inicijativa uz podršku Veleposlanstva Danske u Srbiji, a osim predstavnika rukovodstva i stručnog tima Igmanske inicijative na sesiji je sudjelovao i predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH Halid Genjac i predstavnici parlamentarnih odbora i nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

O nordijskom modelu suradnje u posljednje vrijeme sve se češće govori i na Balkanu kao poželjnom vidu kooperacije. Nordijski model suradnje upućuje na političku, ekonomsku, obrazovnu povezanost Norveške, Švedske, Danske, Finske i Islanda.

- Tako, na primjer, čovjek iz Danske može raditi u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj ili Islandu po istim uvjetima kao da radi u svojoj zemlji i ostvaruje jednaka prava na sve vrste zaštite - ilustrirao je dopredsjedavajući Igmanske inicijative Aleksandar Popov.
Stručnjaci su tijekom sesije izložili svoje stavove i nalaze do kojih su došli nakon čega će načiniti zajednički prijedlog s preporukama što bi eventualno trebalo mijenjati u postojećim zakonima u ove četiri države, kao i u bilateralnim sporazumima tako da bi to kroz parlamentarnu proceduru bilo prihvaćeno i time zaštitili u prvom redu građane ovih četiriju država, odnosno radnike koji će tražiti posao u susjednim državama.

Stavovi će biti pretočeni u preporuke koje će biti predstavljene predstavnicima parlamenata, socijalnim partnerima i drugima koji će sudjelovati na završnoj konferenciji koja je planirana u Sarajevu u rujnu.

- Naša temeljna misija jest da afirmiramo regionalnu suradnju i ova teška vremena su upravo pokazala veliku solidarnost kako unutar BiH, tako i između ovih triju država koje su zahvaćene katastrofalnim poplavama, kazao je Agenciji Fena potpredsjednik Igmanske inicijative za BiH Vehid Šehić.

Kopirati
Drag cursor here to close