LGBT i zapošljavanje

Radi, šuti i budi gay u slobodno vrijeme

Gospodarstvo / Flash | 21. 12. 2015. u 09:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici u BiH se često suočavaju s mobbingom, kašnjenjem plaća, radom na crno. Međutim radnička prava LGBT osoba u BiH gotovo da i ne postoje.

''Zabranjena je diskriminacija radnika kao i osobe koja traži zaposlenje, s obzirom na spol, spolno opredjeljenje, bračno stanje, obiteljske obaveze, starost, invalidnost, trudnoću, jezik, vjeru, političko i drugo mišljenje, nacionalnu pripadnost, socijalno porijeklo, imovno stanje, rođenje, rasu, boju kože, članstvo ili nečlanstvo u političkim strankama i sindikatima, zdravstveni status, ili neko drugo osobno svojstvo'', stoji u Zakonu o radu FBiH.

Iako ovaj članak Zakona zabranjuje diskriminaciju LGBT osoba pretpostavlja se da svaki druga osoba ima problema sa zapošljavanjem.

Zavjet šutnje na radnom mjestu

Naime, osobe koje se deklariraju kao LGBT osobe u najčešćim slučajevima se ne mogu uopće zaposliti zbog predrasude poslodavaca o ovoj populaciji.

Zbog toga LGBT osobe se odluče šutjeti i kriti svoju seksualnu orijentaciju na poslu.

''U cilju mi je da se na poslu ne sazna da sam gay, jer smo takva sredina. Možda meni to ne bi izravno utjecalo na posao, napredovanje, itd. radim u firmi koja se prsi da se zalaže za ljudska prava, možda ne bi dopustila. Ali bilo bi drugačijih pogleda priče iza leđa jer i tu ima konzervativnijih ljudi, ali, možda bi bilo i pozitivnih prihvaćanja, ali bi bilo i neugodnih. Možda ne otvoreno, ali bi se osjetilo kad ti netko priča iza leđa, osjećaš kad te netko gleda i drži na distanci, i to bi se sigurno osjetilo'', ispričala je I.M. iz Mostara.

Kako nam je rečeno iz udruženja koje se bavi promocijom i jačanjem prava LGBT osoba LibertaMo na ''zavjet šutnje'' se mnogi odlučuju jer živimo u izrazito homofobnom društvu.

''Većina LGBT osoba izabere skrivati svoju seksualnu orijentaciju pred poslodavcem i radnim kolegicama i kolegama u strahu od moguće diskriminacije i zlostavljanja na radnom mjestu, pa i otkaza. Svi oni koji izaberu da se ne out-iraju na radnom mjestu, odluče se za to jer su svjesni da živimo u duboko homofobnom društvu'', rečeno je za Bljesak.info iz organizacije LibertaMo.

Samo jedan slučaj prijavljen

Predrag Radosavljević pomoćnik Ombudsmena i šef odjela za eliminaciju svih oblika diskriminacije kaže kako je diskriminacija na radnom mjestu zbog seksualne orijentacije česta, ali kako se ovakvi slučajevi najčešće prešućuju, te se ne prijavljuju nadležnim institucijama.

''Mi smo od usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije u 2009. godini imali smo samo jedan slučaj prijavljen takav gdje osoba navodi da je trpjela određene povrede radničkih prava i u konačnici dobila otkaz zbog svoje seksualne orijentacije. Radi se radniku u privatnom poduzeću. Sigurni da ima drugih slučajeva, ali se oni ne prijavljuju'', rekao je Radosavljević, koji je dodao kako je spomenuta osoba odustala od daljnjeg postupka i borbe za radno mjesto.

Radosavljević smatra kako su poslodavci puni predrasuda i kako se u BiH prema svemu što je drugačije ljudi odnose diskrimatorno.

''Nikad ne bi primio u radni odnos nekoga za koga znam da je gay. Osobno meni to ne bi smetalo, ali smetalo bi zasigurno drugim ljudima u kolektivu. Stvorila bi se negativna klima na poslu'', ispričao je poslodavac koji se bavi trgovinom.

U moru poslodavaca s predrasudama u gradu na Neretvi pronašli smo poslodavca koji kaže kako mu ne bi bio problem zaposliti LGBT osobu.

Bolji položaj i posao izvan BiH

''Ako čovjek radi kadi dobro svoj posao, mene nije briga je li on gay ili heteroseksualan. Dok sam ja zadovoljan njegovim radom u slobodno vrijeme može radit što god ga je volja'', rekao nam je ovaj poslodavac.

S obzirom da su ovakvi poslodavci rijetki, mnoge LGBT osobe odlučuju napustiti BiH u potrazi za dobrom poslovnom prilikom.

''LGBT osobe su vam danas kao i žene. Za ženu čim se sazna da je trudna dobije otkaz, baš kao i LGBT osobe. Zbog toga sam otišao u susjednu državu i tamo počeo raditi kao frizer. Završio sam edukciju i stekao poznate klijentice. Radim ono što volim, a što je najvažnije moju šeficu ne smeta što sam ja gay'', rekao je M.M.

On smatra da se u BiH u dogledno vrijeme neće ništa promijeniti kad je u pitanju zapošljavanje gay osoba. Smatra da pojedine javne osobe trebaju prestati kriti da su gay.

''Na ovaj način bi se percepcija ostalih barem malo promijenila. Ovako šute oni, šutimo mi'', ispričao je ovaj frizer.

*Tekst je nastao u suradanji sa Sarajevskim otvorenim centrom, u sklopu MANTRA programa Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske.
Kopirati
Drag cursor here to close