Nasljednik modela YETI

Vozili smo: Škoda Karoq 2.0 TDI DSG Style - Po mjeri svih članova obitelji

Manji SUV sa znakom Škode, po urbanim sredinama upotrebljiviji, a jednako dobar kao veći Kodiaq, slobodno možemo nazvati autom po mjeri. To je jedan od onih automobila koji lako postane članom obitelji.
AutoMoto / Testovi | 25. 04. 2018. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompaktni SUV modeli su u potpunoj ofenzivi. Ono što je do prije nekoliko godina bila Golf klasa, sada je klasa urbanih na visoke noge postavljenih modela, koji su šik i moderni.  I usput nude visoki položaj sjedenja, više prostora za putnike i prtljag, uz tek nešto malo više ljuljanja u krivinama. Škoda je Karoq uputila na tržište da bi naslijedio Yeti, prvi češki SUV model, koji je ušao u srca kupaca maštovitim dizajnom, solidnošću i lijepom ponudom prostora.

 

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Škoda Karoq 2.0 TDI DSG Style - Po mjeri svih članova obitelji

Sve što je mogao Yeti, Karoq može još bolje – nudi više čvrstoće, ozbiljnosti i prostora, a kada je opremljen dizelskim motorom od dvije litre zapremine i 150 KS, te ima 4X4 pogon, onda je u svakoj situaciji spreman i potegnuti i dostići, uz pristojno nisku potrošnju. Pri tom je dizajnom i dalje nešto drukčiji od ostalih modela, čak i unutar grupacije VW-a, netko će reći da mu nedostaje „blještavila“, a nekima koji vole biti tihi korisnici dobrog auta, baš to će istaknuti kao prednost i uživati u svemu što Karoq zbilja jest.

Igrajmo se traženja zamjerke

Jednom rječju – mjera kojoj malo tko može naći zamjerku. U čitavoj lepezi Audijevih, VW, Seatovih i Škodinih SUV modela, dva su nekako najpristupačnija našim ljudima – Škoda Karoq i Seat Ateca. Automobili su usput i najbliži mogući rod, jednako su motorizirani i slično cjenovno rangirani. Pri tom, kao i bilo koji model iz VW grupacije, nisu jeftini, pogotovo ako se „primite“ za sve čari konfiguriranja opreme, i pogotovo ako to radite na ovu kombinaciju motora i pogona.

Kada Karoq ima još i DSG mjenjač sa 7 stupnjava, kao ovaj koji smo imali na testu, onda računajte da cijena kreće od 58.000 maraka naviše i da ćete, uzmete li sve što vam srce kaže, na kraju završiti i na čitavih 72.738 KM! Ako niste ljubitelji dizela i želite automobil solidne snage, a s opremom volite racionalno, onda benzinski Karoq sa 150 KS i ručnim mjenjačem sa 6 brzina možete konfigurirati od 42.000 KM pa naviše, a za one kojima ne treba previše snage tu su motori od 116 KS (dizelski) i 115 KS (benzinski).

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Škoda Karoq 2.0 TDI DSG Style - Po mjeri svih članova obitelji

Bez obzira kakav motor, mjenjač, pogon i opremu odaberete, trebate znati da Karoq ima petora vrata koja se široko otvaraju i nude raskošan prostor za svoju klasu.  Što ne čudi s obzirom na ravnih 4,38 metara dužine, 1, 84 metra širine i 1,6o metara visine. Posebno kao viši pripadnici ljudskog roda hvalimo u nebesa podignuta vrata prtljažnika, pa nema teorije udariti glavom o njih. Prtljažnik, bajdvej, izgleda kao plakar, čak ima i zakačke i vješalice, a zaprema početnih 521 litra. Općenito, Karoq nastavlja dizajnersku priču s većeg Kodiaqa, a kako je kompaktan, s njim se lakše manevrira po gradu.

Skoro da ne trebaju kamere, senzori i ostala pomagala

Čak možemo reći da odavno nismo vozili automobil koji je ovih dimenzija, a tako pregledan, tako da nam uopće nisu bile potrebne novotarije poput senzora i kamere za vožnju nazad, pa je i upozoravač za mrtvi kut i auto iza češće bio višak. U vremenu kada kemere i senzori idu k'o halva, jer su automobili zbilja nepregledni, napuhani i debelih nosača krova, Karoq je primjer suprotan tomu. Unutarnje uređenje je klasična priča iz koncerna, u našem slučaju odlična kombinacija središnjeg displeja, koji je, možemo slobodno reći, top klasa – i klasičnih instrumenata ispred vozača, koji su pregledni i informativni, pored kojih zbilja samo nepotreban višak mogu biti potpuno digitalni instrumenti, kakve Škoda također odnedavno fura, uskoro i u Karoqu.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Škoda Karoq 2.0 TDI DSG Style - Po mjeri svih članova obitelji

Klasično uređenje iz svih VW/Seat/Škoda, pa i Audi modela vidljivo je na svakom koraku. Intuitivno čak i onima koji nikada nisu vozili auto ove grupacije. Bez čitanja uputa, naviknut ćete se brzo na sve. Karoq je na cesti siguran i udoban, sjedala su raskošna i nude dovoljno prostora i lako namještanje, a pogotovo hvalimo prostor za noge i glavu nazad. Odavno nismo sjedili u raskošnijem, a kompaktnijem automobilu! Nećemo pretjerivati ako kažemo da se bez problema u Karoqu na duže staze mogu prevesti ne četiri, nego i pet odraslih osoba. Ovjes je pri tom ostao razmjerno krut, ali udobnost ne trpi zbog toga. S manjim gumama je još bolja, dok pretjerivanje sa par colova više od 17' nosi i nešto više „tup-tup“ osjećaja pod automobilom.

DSG je pomalo posvađan sam sa sobom

Karoq se lako vozi u svim režimima, ali ipak imamo par zamjerki. Neke kolege bi htjele malo deblji volan, a svi smo imali slične primjedbe na proračune DSG mjenjača tijekom vožnje, pogotovo u gradskom režimu gdje je stalna borba „umjetne inteligencije“ sa odlukom u kojem stupnju voziti – drugom ili trećem. Te dileme prati stalna varijacija zvuka motora, koji ponekad zna ostai nepotrebno u visokim okretajima i samim tim smeta. Kao i pomalo iritantan Start/Stop uređaj kojeg smo uvijek pri ulasku u vozilo radije gasili.

U Karoqu smo imali mogućnost laganog odabira režima vožnje, pa smo mogli voziti u sportskom modu, u terenskom modu, ekonomičnom modu, ali i sami konfigurirati vozilo. Sporstki mod mu ipak nešto manje leži, automobil se možda i pretjerano ukruti i skrati si mjenjač i voljet će ga tek rijetki. Kada prebacite na 4X4 automobil postane bučniji i zbilja se nema razloga s njim folirati po asfaltu. U normalnom i ECO modu Karoq se najbolje ponaša, kao riba u vodi – i vjerujem da će većina vozača njime biti najzadovoljnija i bez prijeke potrebe neće posezati ni za jednim drugim.

Držat ćete ga na normali 99 posto vremena

To nas dovodi do one priče da u svijetu gradskih SUV-a i Crossovera veoma malo kupaca zapravo teži za stalnim pogonom na sve kotače, nego više voli za te novce dodatno ušminkati auto. A šminka sigurno nisu odlična LED svjetla koja hvalimo jer su velika pomoć u noćnoj vožnji.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Škoda Karoq 2.0 TDI DSG Style - Po mjeri svih članova obitelji

Što se tiče ostalih kvaliteta Karoqa, s njim možete skoro do 200 km/h, ubrzanje od 0-100 km/h je ispod 9 sekundi. No, uz onu zamjerku oko tromosti DSG mjenjača, moramo reći da se treba naviknuti i ovih 150 dizelskih konja pomaknuti s mjesta u gradu, jednostavno zahtjeva malo žustriji gas, inače se Karoq, mada ne teži od 1,4 tone nešto teže budi iz stanja mirovanja. Kočnice su u svakoj prilici bile više nego odlične, a potrošnja u skladu sa već poznatim navikama TDI motora od dvije litre – na testu jedva preko 6 litara, u trenucima pažnje čak i litra manje.

Zaključak je jednostavan – Škoda, pogotovo opremljena i do zuba naoružana jakim pogonom nije jeftina, ali Karoq je model koji u klasi gradskih SUV-a itekako ima i adute i ukupan dojam koji opravdava cijenu. Stoga smatramo da će, čak i više od Kodiaka, biti primamljiv, ne samo našim kupcima, nego i onima na najizbirljivijim tržištima Europe.

 

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Škoda Karoq 2.0 TDI DSG Style - Po mjeri svih članova obitelji

 

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close