Vožnja po stazi Navak

Vozili smo | KIA STINGER - Bijeg od prošlosti i pokazivanje mišića

Korejski proizvođač automobila koji je veći dio svoje produkcije proizvodio jeftine i bezlične automobile je sad sve samo ne to.
AutoMoto / Testovi | 23. 08. 2018. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Brate kupio sam novog Volkswagen Arteona' - Uu vrh, jes' moćan šta je ono. 'Ništa je to, da vidiš mog novog Audija. A5 Sportback full oprema' - A drama brate. 'A šta si ti kupio??

Kupio Kiu Stinger. 'Čuj Kiu, 'ta će ti to bola'.

 Ovako bi izgledao jedan tipičan razgovor mlađahnih likova ne pretjerano upućenih u moderni svijet automobila i noviteta s tog područja.

 Naime, korejski proizvođač automobila koji je veći dio svoje produkcije proizvodio jeftine i bezlične automobile je sad sve samo ne to.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Stingera na stazi

Prateći moderne trendove u ponudi imaju vrhunske SUV modele poput Sportage i Sorenta, novog-starog Ceed-a, te električnu Kiu Soul EV. U prilog Kiji ide i podatak da je zauzela prvo mjesto u Njemačkoj po kvalitetu i pouzdanosti.

 S novom Kijom Stinger, korejski proizvođač automobila zagazio je u područje gran-turismo automobila, rezerviranog većinom za njemačke proizvođače. Razvoj Stingera vodili su neke od zvijezda u automobilističkom svijetu poput Peter Schreyera, dizajnera koji stoji iza modela Audi TT te Gregory Guillaumea iz Kijinog europskog dizajnerskog studija. Inženjering je vodio bivši potpredsjednik BMW-ovog inženjerstva  Albert Biermann. Rezultat ovih ljudi je Stinger. Najsnažniji serijski automobil ovog brenda u povijesti. Od koncepta do serijske proizvodnje Kijin koncept GT je dobio ime 'Stinger' po uzoru na koncept GT4 Stinger koji je premijerno predstavljen na Salonu automobila u Detroitu još 2014. godine.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Stingera na stazi

 Na testnoj stazi kraj Beograda, imali smo priliku provozati novog Stingera. Stinger-staza. Idealna kombinacija. Na raspolaganju smo imali dvije vrste motora, te smo tako oprobali snažnog benzinca 3.3 V6 bi-turbo sa 370 konjskih snaga te dizel 2.2 CRDi sa 197 konjskih snaga. Instruktori sa Nacionalne vozačke akademije (NAVAK) na stazi su pripremili različite dionice koje je Stinger trebao svladati.

Pred Stingerom je bio 'handling' dio koji se sastojao od raznoraznih 'kapija' i šikana gdje smo mogli osjetit nagla ubrzavanja, oštre prolaske kroz krivine gdje smo Stingera tjerali do samog ruba proklizavanja. Nakon toga, pred Stingerom se našla gomila čunjeva, točnije 'slalom' dio gdje smo sportsku limuzinu dugu 4.8 metara i široku 1.8 metara što je svrstava među najveće limuzine provlačili kroz uske dijelove postavljene staze te nakon dužeg pravca 'panično kočili' gdje su se pokazali Brembo diskovi zaustavljajući skoro 1800 kilograma teškog Stingera. Stinger je 'maltretiran' cijeli dan, a zadatak je iznio i više nego odlično.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Stingera na stazi

Od Kije koja je u ovo područje automobila 'upala' stoji izvrsno odrađen posao. Upravljač je precizan, te sa Stingerom možete od jednog do drugog kraja staze ili ceste proći jako 'tečno', ostavljajući dojam ugodnog i jako izbalansiranog automobila koji najmanje podsjeća na Kiu, a kako i ne bi, kad znamo da se vozna dinamika usavršavala na legendardnoj njemačkoj stazi Nodrschleife, a Alber Biermann kao bivši vođa BMW-ovog M odjeljenja bio zadužen za razvoj. Vozači mogu birati između pet načina vožnje: Eco, Sport, Sport+, Comfort i Smart. Elektronski podesiv sustav upravljanja ovjesom je standardan kod GT verzija, a opcijski je raspoloživ kod benzinskih GT-Line verzija.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Stingera na stazi

Ispod poklopca motora u prodaji će se naći tri različite verzije. Sva tri motora nude ugodnu vožnju pri visokim brzinama kao pravi gran turismo automobili. Prema očekivanjima u Europi će najpopularniji motor biti 2,2 turbodizel koji proizvodi skoro 200 KS. Turbo benzinci počinju sa 2,0 litarskim motorom koji proizvodi 255 KS pri 6.200 o/min. Najsnažniji motor 3,3 litarski twint turbo V6 ima čak 370 KS a do stotke juri za 4,9 sekundi što je jako dobro s obzirom da automobil ima 1800 kilograma.  Krajnja brzina s ovim motorom je 270 km/h.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Stingera na stazi

Kia sa novim Stingerom žustro napada tržište prestižnih coupe-limuzina poput Audi A5 Sportback, BMW serije 4 Gran Coupe te Volkswagen Arteona. Iako se čini kao jako ambiciozno od korejskog proizvođača automobila sve je stvar vaše percepcije Kie poput mladića s početka teksta.

Početna cijena za Stingera s kojim Kia planira pomrsiti račune, Audiju, VW i BMW koštat će nešto manje od 90 tisuća maraka dok će onaj najbrži i najjači model Stinger GT koštati skoro 120 tisuća KM.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close