Praktičan prije svega

Vozili smo Ford KA+ ; Okus kao Fiesta, samo u drugom pakiranju

Kad se izgovori, Ka+ zvuči baš kao generička linija proizvoda jednog ovdašnjeg trgovačkog lanca. I nije daleko od toga, jer je u pitanju auto koji je praktično isti Fiesta, samo u nešto drukčijem pakiranju, prilagođen posebnoj grupi kupaca
AutoMoto / Testovi | 30. 07. 2018. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada se Ford Ka pojavio sredinom devedesetih sa zanimljivim dizajnom i pristupačnom cijenom napravio je 'haos' u segmentu malih gradskih automobila. Druga generacija Ford Ka nažalost  nije doživjela ni približan uspjeh poput prve jer je se tržište ponešto promijenilo, konkurenti umnožili, a i trendovi su puhali na drugu stranu. Ford Ka druge generacije izgledao je nekako natečeno, a opet bez prepoznatljivih crta lica prve generacije.

Repozicionarni i nanovo definirani Ford Ka dobio je dodatak 'plus' na svoje ime, pa je praktično sada ušao u nešto viši, takozvani B segment automobila, gdje Ford već ima model Fiesta. Sa niskom cijenom i nešto manjim dimenzijama od Fieste, Ka+ nudi malo drugačiju definiciju prostora i nižu cijenu u odnosu na Fiestu, pa Ford sada traži kupce jednako s oba automobila – oni kojima treba gradski zvrk, koji će voziti auto sami ili tek pokatkad povesti i suvozača/čicu, a ne nužno auto sa četvera vrata, Ka+ je bolji izbor od Fieste.

Vozili smo Ford KA+ ; Okus kao Fiesta, samo u drugom pakiranju - Vozili smo Ford KA+ ; Okus kao Fiesta, samo u drugom pakiranju

40 milimetara kraći,ali 20 mm viši od Fieste daje mu oblik koji i nije pretjerano najljepši, ali pruža praktičnost koju tražimo u jednom automobilu. U prtljažnik bez problema stanu dva kofera s pratećim 'kesama' jer ipak ne stane sve u kofer.  Ford Ka+ ima čak dvadeset jedno mjesto u interijeru predviđeno  za odlaganje stvari. Ukoliko preklopite zadnje sjedalo dobivate solidnih 849 litara prostora na korištenje.

Unatoč svojim dimenzijama koje se čine malim, Ford Ka+ je prilično prostran iznutra te nudi dosta prostora za noge i glavu zahvaljujući nešto višem krovu. Napravljen na istoj platformi poput Fieste ostavlja odličan dojam u vožnji na što nas je Ford jos davno navikao a sve to zahvaljujući krućoj balans štangi naprijed te novim oprugama i amortizerima te još brojnim stvarima oko kojih su se pobrinuli Fordovi inžinjeri kako bi krajnji dojam bio što bolji.

Motorizacija koju je Ford odabrao za ovaj model i nije nešto bogata. Nudi dvije opcije a to je 1,2 litreni benzinac koji dolazi sa 69 i 84 konjske snage uparene sa pet stupanjskim manualnim mjenjačem. Motor idealan za gradske i medjugradske vožnje. Ne 'pije' puno oko 5.5-6 litara dok će sa izlaskom na autocestu ta brojka biti nešto veća.

Naš zaključak bio bi da generalno Ford Ka+ nema većih mana. Uspjeli su stvari zadržati pojednostavljene i praktične sa sasvim dovoljno prostora za ovu klasu. Voljeli bi da je motor nešto ekonomičniji, ali onaj tko uspijeva obuzdati nogu na gasu neće imati problema. Generalni uvoznik i prodavač Ford automobila, tvrtka GrandAutomotive iz Sarajeva testni model nudi po akcijskoj cijeni od 23 500 KM sa PDV-om.

Kopirati
Drag cursor here to close