Inovacija iz BMW-a

Umjesto klasičnih retrovizora, dolaze kamere

AutoMoto / Testovi | 24. 01. 2016. u 16:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Male kamere na pozicijama klasičnih vanjskih retrovizora nisu rijetkost na konceptnim vozilima, ali ova tehnologija još uvijek nije našla praktičnu primjenu u serijskim modelima. BMW bi to mogao promijeniti već do kraja ove dekade.

Njemački proizvođač luksuznih automobila izložio je na nedavno završenom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu koncept BMW i8 Mirrorless. Prototip zasnovan na standardnoj verziji i8 umjesto konvencionalnih vanjskih retrovizora sa ogledalima ima kamere, prenosi B92.

BMW ističe da je ovakvo rješenje u prednosti u poređenju sa klasičnim retrovizorima, jer pokriva veće vidno polje, pa vozač ima bolji pregled pozadi.

Da se bavarska kompanija neće zaustaviti samo na prototipu, potvrdio je šef razvoja BMW-a, Elmar Frickenstein, koji je izjavio da će tehnologija biti spremna za serijsku proizvodnju do 2019. godine. Pored toga što će kamere umjesto ogledala povećati sigurnost u vožnji, očekuje se da će zahvaljujući boljim aerodinamičkim karakteristikama one uticati na smanjenje otpora zraka i potrošnje goriva.

Za sad nije poznato koji produkcijski model BMW-a će imati tu čast da prvi promovira nove retrovizore, ali tipuje se na najluksiuzniji - Seriju 7. Prema riječima Frickensteina, tehnologija će u godinama koje dolaze biti prenijeta na cjelokupnu gamu vozila njemačkog proizvođača.

Oni koji podrobnije prate događanja u automobilskoj industriji, prisetit će se da je slične kamere Volkswagen ponudio kupcima eksperimentalnog ekonomičnog modela XL1, ali su one ugrađene u svega 200 primjeraka tog automobila.

Ako umjesto vanjskih ogledala kamere postanu i naša realnost jednog dana, pitamo se hoće li popravka razbijenog retrovizora biti skuplja ili jeftinija nego sada?

Kopirati
Drag cursor here to close