Kraj pogodnostima

Tesla ukida besplatno punjenje baterija za automobile

AutoMoto / Testovi | 10. 11. 2016. u 09:52 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupci Tesla automobila od 1. siječnja 2017. više neće moći neograničeno besplatno puniti pogonske baterije svojih vozila na mreži superpunjača, priopćila je ta kompanija.

Ipak, ova usluga nije potpuno ukinuta. Naime, vlasnicima električnih modela Tesla Motorsa bit će omogućeno besplatno godišnje punjenje baterije do 400 kWh, što je u prosjeku dovoljno za prelazak oko 1.600 km (tisuću milja).

"Kada potroše besplatnu kvotu na superpunjačima, svako dalje punjenje će se naplaćivati, ali će ta usluga koštati manje nego što bi morali platiti za benzin kada bi vozili sličan automobili sa klasičnim motorom", kaže se u priopćenju.

Tesla će, kao i do sada, sva nova vozila standardno isporučivati kupcima sa hardverom potrebnim za korištenje superpunjača. Odluka o izmjeni usluge besplatnog punjenja primenjivat će se se na sve buduće vlasnike Tesla modela koji svoja vozila naruče od 1. siječnja 2017. godine, ali i na automobile koji su već naručeni, a bit će isporučeni tek poslije 1. travnja 2017.

To znači da - kao što je ranije najavljeno - vlasnici pristupačnog Modela 3 koji su uplatili depozit za ovaj automobil, a kojih je najmanje 400.000, također neće moći računati na neograničeno besplatno punjenje baterija na superpunjačima, objavio je B92.

U Tesli objašnjavaju da su neograničeno besplatno punjenje ukinuli kako bi od prikupljenih sredstava mogli nastaviti proširivati globalnu mrežu superpunjača, i tako spremno dočekati pojavu novog Modela 3 na cestama 2017. Dodaje se da će detalji novog programa korištenja superpunjača biti objelodanjeni do kraja godine i da, uprkos uvođenju naplate punjenja, kompanija ne namjerava superpunjače koristiti kao sredstvo za ostvarivanje profita.

Tesla je do sada svim kupcima svojih modela omogućavao neograničenu dopunu baterija na brzim, ili superpunjačima, kako se popularno nazivaju, svuda u svijetu gdje postoje takve stanice.

Kopirati
Drag cursor here to close