Testovi

Po pet zvjezdica za Mercedes i Peugeot 3008 po pitanju sigurnosti

AutoMoto / Testovi | 18. 10. 2016. u 16:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisna organizacija EuroNCAP koja se bavi ispitivanjem sigurnosti najnovijih modela automobila testirala je nove generacije Mercedesove limuzine i SUV modela Peugeot 3008.

Proizvođači automobila danas rijetko dozvoljavaju sebi da naprave bilo kakav propust kada je riječ o sigurnosti modela koje proizvode, pa nije iznenađenje da su ova dva automobila dobila najviše ocjene na EuroNCAP testu.

Mercedesova limuzina zabilježila je odličan rezultat u sve četiri oblasti u kojima je testirana. E klasa je za sigurnost odraslih putnika dobila 95%, dok je u oblasti sigurnosti djece putnika postigla skor od 90%.

Na polju zaštite pješaka, novi Mercedes E klase postigao je rezultat od 77%, dok je zahvaljujući tehnologiji automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara, u oblasti elektronskih sustava asistencije postigao skor od 62%.

Kada je riječ o crash testovima, EuroNCAP priopćio je da E klasa u slučaju sudara pruža dobru zaštitu svih ključnih dijelova tijela putnika, a jedina zamjerka odnosi se na sigurnost putnika na zadnjim sjedištima, koji su nešto izloženiji ozljedama u predjelu grudi prilikom frontalnog sudara, prenosi B92.

Drugi model koji je testiran od strane EuroNCAP-a bio je Peugeot 3008 druge generacije. Treba napomenuti da je francuski proizvođač značajno izmijenio ovaj, nekada MPV model, koji sada pripada SUV segmentu.

Nova 3008-ica također je dobila maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost. Gledano po oblastima koje se ocjenjuju, postignuti su slijedeći reultati: zaštita odraslih putnika - 86%, sigurnost djece putnika - 85%, zaštita pješaka - 67%, dok je SUV dobio ocjenu 58% za sustave asistencije, zbog toga što sustav automatskog kočenja u slučaju opasnosti nije standardan kod svih verzija ovog modela.

Sigurnost putnika prilikom crash testa ocijenjena je kao dobra, a EuroNCAP je zamjerio proizvođaču da vozač nije maksimalno zaštićen u predjelu grudi u slučaju frontalnog sudara.

Kopirati
Drag cursor here to close