Tehnologija

Parkiranje ovim automobilom nije problem

AutoMoto / Testovi | 10. 07. 2015. u 16:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač automobilskih dijelova i sklopova, kompanija ZF, predstavila je koncept "pametnog gradskog vozila" čije su manevarske sposobnosti prilagođene vožnji u urbanoj sredini.

Konstruktori su željeli napraviti automobil koji će biti ekonomičan, praktičan za gradsku vožnju u kojoj ima dosta manevriranja na ograničenom prostoru i lagan za parkiranje.

Za pogon su upotrijebljena dva elektromotora od po 54 ks (40 kW), a proizvođač tvrdi da je automobil u stanju razviti maksimalnih 150 km/h. Postavljanjem pogonskog sklopa pozadi, osigurano je da prednji kotači dobiju znatno veću slobodu zaokretanja.

Specijalna konstrukcija prednje osovine dozvoljava da kut okretanja kotača iznosi čak 75 stupnjeva, što omogućava lakše parkiranje i izlazak sa skučenog parking mjesta. Koncept ima i Smart Parking Assist sustav automatskog parkiranja. Automobil je opremljen sa 12 ultrazvučnih i 2 infracrvena senzora kako bi pronašao dovoljno veliko, slobodno parking mjesto.

Kada nađe takvo mjesto, vozilo može da se automatski uparkira, bez obzira je li vozač u kabini ili izvan automobila, a komanda se može zadati putem pametnog telefona ili sata. Osim toga ZF koncept ima i sustav asistencije PreVision Cloud Assist. Ovaj sustav dobiva unaprijed podatke o ruti sa navigacije, a zatim proračunava optimalnu brzinu za svaku dionicu puta i, na primjer, oduzima gas ako se vozač prebrzo približava oštroj krivini.

Na taj način izbjegava se nepotrebno kočenje čime se produžava radni vijek kočnica, ali i povećava sigurnost u vožnji. ZF tvrdi da su koncept samostalno razvili stručnjaci te kompanije, ali nije priopćio je li u planu produkcijska verzija u suradnji sa nekim od poznatih proizvođača automobila, objavio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close