Ideja

Mercedes priprema automobil u obliku solarnog panela

AutoMoto / Testovi | 05. 11. 2014. u 12:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme kada proizvođači automobila pokušavaju da na svaki mogući način smanje potrošnju goriva i emisije štetnih plinova, Mercedes je predstavio koncept koji ide korak dalje u tom smjeru. Mercedes je u ponedjeljak objavio prve fotografije i tehničke detalje novog koncepta G-Code, uoči sajma u Los Angelesu gdje će ovaj crossover imati službenu premijeru.

Osim neobičnog dizajna, G-Code karakterišu i futurističke tehnologije i sustavi koji treba da doprinesu većoj enegretskoj efikasnosti automobila i iskorištenju obnovljivih izvora energije, kao što je sunčevo zračenje ili strujanje zraka.

Mercedes je predvidio da se za pogon vozila koristi sustav koji se napaja vodikom i električnom energijom. Ideja je da se dio te energije dobija upravo od Sunca, ali za razliku od nekih drugih modela, poput Toyote Prius, Mercedes neće koristiti klasične solarne panele.

Umjesto njih, njemački proizvođač zamislio je da praktično čitava karoserija predstavlja jedan veliki kolektor sunčevog zračenja. Tajna je u kemijskom sastavu i strukturi farbe kojom je tretiran vanjski dio automobila i koja je sposobna da solarnu energiju pretvara u električnu struju, prenio je B92.

Osim toga, vanjske površine vozila generisat će elektrostatičku energiju nastalu kretanjem zraka oko automobila u vožnji, odnosno strujanjem vjetra kada vozilo stoji. Ako vam sve ovo zvuči kao znanstvena fantastika, donekle ste u pravu. Mercedes još uvijek nije proizveo takvu farbu i generatore elektrostatičke energije, ali su te tehnologije već u pripremi.

Kopirati
Drag cursor here to close