Istraživanja

Lebdeći automobili iz Toyote

AutoMoto / Testovi | 11. 06. 2014. u 09:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota konstatno pomjera granice auto industrije naprijed. Omasovili su upotrebu hibrida, za prosinac planiraju vozilo koje koristi vodik, a sada su objavili i da rade na automobilu koji lebdi. Dužnosnik Toyote Hiroyoshi Yoshiki izjavio je da kompanija "istražuje mogućnosti vozila sposobnih da lebde iznad ceste i tehnologije koja će na taj način poboljšati njihovu efikasnost".

Yoshiki, jedan od menadžera tehničkog odjela japanskog proizvođača, rekao je na samitu "Next Big Thing" da se ideja o lebdećim automobilima proučava u jednom od Toyotinih najnaprednijih centara za istraživanje i razvoj. Kako prenosi "The Verge", Yoshiki je precizirao da se ne radi o letećim automobilima iz znanstveno-fantastičnih filmova, već je plan da se vozila "samo malo podignu iznad ceste" kako bi se umanjilo trenje - nešto slično hoverkraftu.

Iako cijela ideja na prvu loptu zvuči futuristički, najvjerojatnije se radi o "podizanju" vozila za djelić milimetra i to ne u trenucima ubrzavanja, kočenja ili skretanja, koje svakako zavise od trenja.

Yoshiki nije želio da kaže od kada Toyota radi na ovom projektu, niti je otkrio koliko daleko se sa njim odmaklo, a nije želio da odgovori ni na pitanje da li se uopće razmišlja o izlasku na tržište sa ovom tehnologijom. Dužnosnik Toyote je govorio na panelu o budućnosti osobnog prijevoza, koji je bio prije svega posvećen "samovozećim" automobilima, na kojima trenutno najviše radi IT gigant Google.

Kopirati
Drag cursor here to close