Nakon 91 godine

Ford stavio ključ u bravu

AutoMoto / Testovi | 07. 10. 2016. u 11:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka automobilska kompanija 'Ford' okončala je 91-godišnju proizvodnju automobila u Australiji. Kompanija 'Ford Australia' je priopćila da je proizvela svoj posljednji šestocilindrični 'falcon XR6' sa pogonom na zadnjim točkovima u svojoj tvornici u Melbourneu, i da je 600 radnika izgubilo posao, prenosi američka agencija AP.

Oko 3,5 milijuna 'falcona', nekada najpopularnijih vozila u Australiji, proizvedeno je od 1960. godine, iako je samo mali broj njih otišao u izvoz. "Posljednji proizvedeni coupe će biti izložen u Fordovom muzeju u Australiji", izjavio je generalni direktor australijske podružnice Graeme Whickman novinarima ispred tvornice.

"Danas je emotivan dan za čitav tim 'Forda Australia'. Pozdravljamo se sa sjajnim kolegama koji su odradili veliki posao za 'Ford' u Australiji", rekao je Whickman, prenosi B92.

'Ford', General motors i Toyota su 2013. godine priopćili da napuštaju Australiju, i da gase 6.600 radnih mjesta zbog visokih troškova proizvodnje, prevelike udaljenosti od potencijalnih izvoznih tržišta i jačanja konkurencije.

'Ford' će, kako je priopćeno, nastaviti prodavati i servisirati uvezene automobile u Australiji, a australijski inženjeri će pomoći u razvoju dizajna vozila koja će se proizvoditi u inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close