Laseri

BMW od jeseni 2014 uvodi laserske farove

AutoMoto / Testovi | 12. 02. 2014. u 07:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BMW je priopćio da će njegov model i8 biti prvi produkcijski automobil na svijetu koji je dostupan sa tehnologijom laserskih farova. Laserski farovi naći će se u ponudi od jeseni, a nakon BMW-a i8, njemački proizvođač planira da ih ponudi kao opciju i na drugim modelima.

BMW je lasersku tehnologiju na farovima prvi put upotrijebio prilikom predstavljanja koncepta Vision ConnectedDrive na sajmu automobila u Ženevi 2011. Krajem iste godine najavljeno je da će ova vrsta farova biti primjenjena na nekim budućim modelima bavarskog proizvođača, a prije svih na sportskom hibridnom automobilu i8.

BMW ističe da u poređenju sa LED farovima, laserski troše 30 posto manje energije i znatno bolje osvjetljavaju put. Ako se koristi za duga svjetla, laserska tehnologija omogućava osvjetljavanje ceste i do 600 metara ispred vozila, što je dva puta više u odnosu na domet LED dugih svjetala.

Uz to, laserski farovi neće zasljepljivati vozače koji svojim automobilima dolaze u susret, jer će poseban sistem koji funkcionira zajedno sa prednjom kamerom, kontrolirati svjetlosni snop.

Pored toga što su energetski efikasniji i snažniji, laserski farovi su desetak puta manji od standardnih što znači da zahtijevaju znatno manje prostora za instaliranje.

Kopirati
Drag cursor here to close