Povlačenje

Amerikanci naredili Volkswagenu povlačenje 500.000 automobila

AutoMoto / Testovi | 19. 09. 2015. u 13:55 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke vlasti naredile su njemačkom proizvođaču automobila "Volkswagenu" da povuče sa tržišta blizu 500.000 vozila u kojima je postavljen sofisticirani softverski uređaj koji prikriva nivoe zagađenja, odnosno nivoe emisije štetnih plinova.

Zahvaljujući tom uređaju vozila mogu proizvesti i do 40 puta više štetnih plinova nego što je dozvoljeno.

Američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) optužila je "Volkswagen" da je instalirao takozvani poremećajni uređaj (defeat device) odnosno softver koji značajno smanjuje emisije azotnog oksida, ali samo kada automobili prolaze kroz stroge testove emisije.

"U tim automobilima ugrađen je softver koji isključuje kontrolu emisije kada se vozi uobičajeno, a uključuje ga kada vozilo prolazi testove emisije", rekla je Cintya Giles iz Epe. Ona je dodala da "Volkswagen" za to mora snositi odgovornost.

"'Volkswagen' prikriva činjenice od Epe, države Kalifornija i potrošača. Nismo tako nešto očekivali od 'Volskwagena'", rekla je ona, prenosi Srna.

Cintya Giles je istaknula da je upotreba poremećajnih uređaja u automobilima da bi se izbjegli važeći standardi čistog zraka nezakonita i predstavlja opasnost po javno zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close