Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum

Polar Express i u našoj ulici

Volvo je proizveo karavan koji pomjera granicu dizajna u ovoj pomalo potisnutoj kategoriji i koji nas još jednom podsjeća koliko karavani zapravo mogu biti rješenje bolje od bilo kojeg SUV-a.
AutoMoto / Testovi | 27. 05. 2020. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već smo se umorili objašnjavajući kako je Volvo pristupom, dizajnom – a kvalitet mu nikad nije bio upitan – ostao jedan od rijetkih boraca protiv masovnog ukusa koji kaže – Samo Švabo, moj bajo! Rijedak borac, taj pojam shvatite uvjetno, jer Volvo se veoma dobro prodaje na svim kontinentima – i otkad je dobio poguranac od Kineza može se reći da je ravnopravan takmac i Mercedesu i Audiju i BMW-u, a da ne spominjemo ostale globalne premium igrače, poput Lexusa i sličnih.

Pritom je ono što Volvo najavljuje skupa s Geelyjem, a pod etiketom Polestar (još veći nivo ekskluzivnosti) znak kako nema stajanja i kako u budućnosti Volvo grabi još jače i moćnije. Pritom klasični Volvo „lineup“ samo profitira. Novi kućni dizajn, na čelu s Thorovim svjetlima, već nas nekoliko godina glasno oduševljava, a možda najbolji primjer koliko je taj dizajn, čak i u današnje vrijeme kada je jako teško to učiniti, ono što izdvaja Volvo od ostalih.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum

Karavanski oblik karoserije ovdje je popeglan do granica, tako da će vam tek naknadno pasti na pamet, pri prvom susretu sa modelom V60, da je u pitanju karavan, dakle uvjetno rečeno tovarni auto. Oblik automobila je dinamičan, a kao takav je produkt dojma spljoštenosti i širine, tako da klasični karavanski „torbak“ nije pokvario vizualni koncept koji je definiran modelom S60. Zapravo, da budemo skroz iskreni, limuzinski S60 je ponešto inferioran u odnosu na karavanski V60, koji je jednostavno moćniji oblikom i nastupom u svojih 4,8 metara dužine, kao da DNK vadi direktno iz legendarnog „shooting break“ modela Volvo P1800 ES, kjeg su odmilja u ona doba zvali Snjeguljičin odar, zbog sportskog oblika produženog u karavanski stražnji kraj.

S jakom aromom britanskih „shooting break“ modela i prerada Volvo V60 je jedan od onih karavana koji zrače stilom, a ne primarno uporabljivošću, makar im je i ova druga stavka na jako visokom nivou. Audi A4 Avant i karavanske verzije Mercedesa C klase i BMW-ove serije 3 glavna su meta modela V60 – i tu se Volvo neće skriti ni pred jednim – ponudom prostora prije svega – makar auto izgleda nisko i ne baš predugo, unutra se sjedi raskošno i udobno, kako na prednjim, tako i na stražnjim sjedalima, a najviše nas je oduševila širina prednjih sjedala, koja podsjeća na neka minula vremena, ona kada su se Volvo fotelje zbilja nametale kao jedna od najudobnijih sjedala ikad!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum

Thomas Ingelath je čovjek koji potpisuje kompletan dizajn modela, a zadatak je bio jasan – napraviti prepoznatljivi Volvo, koji će sve najbolje dijeliti s ostatkom ponude ovog branda. Stoga se iz aviona vidi da je ovo član familije, kako izvana, tako i unutra, gdje vas dočekuje prepoznatljiva Volvo armatura nove generacije – sve, od okretnog „dragulja“ za paljenje i gašenje automobila, preko komandi touchscreena i infotainmenta, samo je nastavak jedne te iste priče, onoga što smo upoznali na uspješnim Volvo SUV-ima i najvećem modelu S90.

Izrada je neupitno dobra, makar je kvalitet izrade, srećom, teško uspoređivati s drugima, jer Volvo ima niz vlastitih rešenja dizajna i materijala, ali sveukupno riječ je o pravom premium proizvodu, što uključuje gomilu sigurnosnih elemenata, elektronskih pomagača, kako softverskih, tako i onih koji vam nude više udobnosti (električno kontrolirana sjedala), a ne treba ni navoditi da je unutra sve digitalno i samim tim najmodernije. No, sve je u domenu omogućavanja ugodne vožnje – ništa vas ne stresira i ničega nema previše, čak i one komande za koje inače pišemo da bismo ih više voljeli u obliku fizičkih dugmadi, a ne touchscreen opcija, funkcioniraju intuitivno, nakon što se u par dana na njih naviknete. Kompletan Sensus sustav infotainmenta u Volvou je položio ispit, kao i pročišćena armatura koja sve više podsjeća na dnevnu sobu.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum

Ovaj model koji smo vozili službeno noisi naziv Volvo V60 D3 A Momentum, a možemo ga okarakterizirati kao standardan model s početka ponude – pogoni ga dizelski motor od 2 litra (točnije 1969 kubičnih centimetara) koji nudi okruglih 110 KW, odnosno 150 KS. To je neki zlatni standard ispod kojeg putne limuzine i karavani više ne idu – u prijevodu: auto ima dovoljno snage u svim režimima rada, osim ako niste prezahtjevan vozač, onaj koji stalno juri i vozi iznad ograničenja.

Motor je spregnut sa 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, koji svoj posao obavlja pošteno, makar će vam trebati privikavanje na njegovu kalkulaciju brzina po gradu. Općenito automatski mjenjači još uvijek kod svih proizvođača traže sebe, ne sjećamo se da smo vozili bilo koji automatik, pa zvali ga AT ili DSG ili Multinešto...a da nam nije koji put ruka sama krenula mjenjati brzine. Tako je i kod Volvoa, vi na gas, a on zabije u visoke okretaje, pa ostane malo predugo u njima, pa onda spusti i opet ostane malo predugo u tom režimu...

No, nakon nekog vremena se naviknete na njega i prepustite mu sav posao. Osim ako se ne želite zezati sa vlastitim mjenjanjem na više ili na manje. No, glavni je dojam kako je Volvo V60 jedan od onih automobila koji je bolji što brže ide, pa tako sa dodavanjem gasa i izlaskom na otvoreniju cestu on postaje pravi premium. Pritom nam je od ponuđenih modova vožnje, u ovoj konfiguraciji motora, nekako onaj koji obećava komfor puno draži, dok opcija Dynamic, koja ukrućuje volan i ovjes, ipak nekako vožnju čini nepotrebno zamornom.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum

Jer ovih 150 KS je ipak za nešto bezbrižnije krstarenje cestama, pa makar one bile i ceste Federacije, uz prosječnu potrošnju od oko 6 litara dizela na 100 kilometara puta. Pritom će „Thorova Led svjetla“ poput čekića djelovati na sve ispred vas, pa makar ovako motoriziran V60 nije kralj sporta, bit će vam dovoljan da itekako prepadnete većinu vozila ispred vas. Što se udobnosti tiče, ona je na zbilja zavidnom nivou, kako se i očekuje od ovog razreda – jedino ćete platiti danak izgledu ako odaberete 19 colne felge – jer iako izgledaju božanstveno one su stalni izvor jednog manje ugodnog „tup!“ zvuka pri prijelasku tek malo većih neravnina, a donekle umanjuju i ukupnu razinu udobnosti.

Kao što smo rekli, putnici i straga imaju jako puno mjesta. Pritom je prtljažnik ostao prilično raskošan. To nas dovodi do zanimljivog momenta – prtljažnik modela V60 je velik, veći od njemačke konkurencije, tipa A4 Avant i C Klasa u T verziji), zaprema dubokih 529 litara, ali kad se sjedala obore ipak malo posustaje, ali ne previše, u odnosu na konkurente.

No, recimo, s tih 529 litara, auto je dovoljno prostran za bezbrižno putovanje četiri odrasla putnika ili dvoje odraslih i troje djece. Pritom vas čuvaju svi švedski anđeli u vidu sigurnosnih, što aktivnih, što pasivnih elemenata, a opcije opremanja automobila su zbilja beskrajne – volja vas opremiti auto Intellisafe sustavom poluatonomne vožnje, paketom posebnog osvjetljenja vani i unutra, paketom za zimu (gdje se grije sve živo) – ili paketom za lakše življenje koji uključuje razne mreže za prtljag i ostale sitnice. Sve ostalo već je tu – od odlične dvozonske klime koja je izrazito tiha u radu, do sjajne kamere za vožnju unatrag.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum

Što se performansi tiče – V60 će vas ubrzati od 0 – 100 za manje od 10 sekundi, što nije spektakularan rezultat, ali je, rekli smo, riječ o dovoljno brzom i maksimalno sigurnom automobilu, koji je predviđen za utrke na duge staze. Da je riječ o kvalitetnom autu govori i činjenica kako smo ovaj test napravili na automobilu koji je već napravio 30.000 kilometara i kako sve apsolutno izgleda i funkcionira kao novo.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Volvo V60 D3 Momentum

U ovoj prilično neobičnoj, ali zanimljivoj Birch svjetlo sivoj boji, auto je nov okruglo 100.000 KM, ali ovaj testni, uz prigodnu garanciju, vaš je za 77.890 KM. Ako ste zainteresirani, onda se možete javiti već danas u Auto Nuić u Mostaru. Isporuka automobila je odmah.

Kopirati
Drag cursor here to close