Za produženi osjećaj

Vozili smo: Peugeot 5008 1,6 Blue 120 HDI

Iako je u pitanju produženi 3008, novi model koji nosi oznaku 5008 zapravo je duži od bivšeg 5008. I na kraju su svi apsolutno zadovoljni.
AutoMoto / Testovi | 01. 02. 2018. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peugeot 5008 zapravo je produženi 3008 i to u Peugeotu nitko ne krije. Cilj je bio ponuditi više prostora ( i potencijalno dva mjesta više) onima kojima je 3008 za veću obitelj ipak malo skučen, a opet ne tražiti puno više novca zauzvrat. Iako je u pitanju produženi 3008, novi model koji nosi oznaku 5008 zapravo je duži od bivšeg 5008. I na kraju su svi apsolutno zadovoljni.

Peugeot 5008 u novom izdanju još jedan je dokaz da su monovolumeni ispali iz svih modnih trendova, a da su SUV-i i crossoveri danas ono pravo. To ne znači da 5008 nije zadržao sve obiteljske značajke monovolumena, čak što više, prostora ima na pretek. Pogotovo ako ste onaj koji sjedi straga. I ako ste odrasli, jer je sjedenje nazad sada i za one dugonoge prava uživancija. Zapravo, Peugeot 5008 je čudo modularnosti i prostora, što se donekle i očekuje s obzirom da govorimo o automobilu koji je širok 1,9 metara i dug 4,65 metara, ali svejedno sve ono što možete raditi sa sjedalima u drugom redu je oličenje praktičnosti. Kao i obaranje suvozačevog sjedala, ako prevozite nešto jako dugačko. A sjedala u trećem redu su ipak više pomoćna i mogu pomoći putujete li na selo kod bake i djeda ili tko vam već živi negdje izvan grada. Ili, recimo, kada se iz Mostara spuštate do obližnje jadranske destinacije.

3008 u pubertetu

Sprijeda se, što je vozaču i suvozaču svakako najbitnije, sjedi raskošno i udobno, štof (kojeg se stigne pronaći i na instrument tabli) je tipično francuskog kućnog uređenja i općenito uzevši Peugeot 5008 je jedan jako prijatan automobil. Sjedala osim štofa imaju i dijelove od kože i skaja, te uopće možemo reći da sklapanje i materijali drže nivo i ovaj automobil bi vam se zbilja mogao svidjeti. Pod uvjetom da vam se sviđaju sve dizajnerske smjernice koje je francuski proizvođač smjelo zauzeo pri kreiranju kako njega, tako i manjeg i nešto malo starijeg brata 3008.

Jer, ako ste navikli na germanski intuitivan raspored u interijeru, Peugeot će pred vas postaviti zadatak da se zabavljate nekoliko dana sa svim gadgetima raspoređenima na konzoli koja se, čak i u vrijeme kada nas malo toga može iznenaditi, doima prilično futuristički. Takozvani i-Cockpit naprosto vapi da ga posve opremite, ka ada se malo naviknete na ukupan raspored onda vam bude jasno da je sve postavljeno na prilično dobre pozicije i dok vozite dosta toga možere raditi bez da skidate pogled s ceste.

Modni mačak

Pritom maleni upravljač obučen u kožu, koji je postao Peugeotov trade mark, automatski šestbrzinski mjenjač čija ručica podsjeća možda najviše na nekakav trimer za šišanje kose i brade, te čitav središnji dio konzole sa završetkom na infotainment ekranu, prvi daju dojam „drugačijosti“ u odnosu na ordinarne automobile. Jednom rečenicom, Peugeot 5008 je stilski i izvedbeno modni mačak iz Pariza. Pardon, iz Sochauxa.

Peugeot 5008 1,6 Blue 120 HDI

U vožnji se ističe mekoćom i dovoljno jakim (i sasvim štedljivim Hdi motorom. Sa svojih 120 konja dovoljan je za svaku radnju kada nije previše nakrcan ljudima i robom, ali kada svi zauzmu mjesta u 5008-ici i kada natrpate prtljažnik do vrha, postaje jasno da ipak 120 KS nije svemoguće. No, i dalje je to samo upozorenje koji bi htjeli voziti 5008 malo „na šarf“, za uobičajene svakodnevne zadatke 120 KS je uvijek sasvim dovoljno. Čak ako vozite sami imate dojam da je pod haubom jača varijanta motora. Da, kome je 120 KS malo, vazda ima jača verzija od 150 KS. Pri tom kako god da vozite, čini vam se da tonu i pol težak 5008 stalno troši jednako – kao upaljač! O štedljivosti Peugeotovih dizelaša već su ispričane mnoge bajke – i sve su istina! Nećemo vas slagati ako vam kažemo da je sve iznad 5 litara na 100 kilometara znak da ste ga namjerno gazili samo da što više potroši!

Kad je naša kuća putujuća…

Upravljanje i ovjes nisu pravljeni da bi se ovim automobilom hvatali i sijekli zavoji, nego je naglasak na udobnoj i sigurnoj vožnji. Pri hendlanju automobilom osjeti se tih dvadesetak centimetara razlike u odnosu na manii 3008, koji je zbog toga ipak nešto podatniji i agilniji auto. No, zato tih 20 centimetara, rekli smo, ide u višak za noge putnika. I još štošta. Pri parkiranju se osjeti povećan međuosovinski razmak, koji na cesti daje malo više udobnosti i nešto malo drukčijeg ležanja nego kod 3008, a obavezno je uz ovaj auto nabaviti sve mkoguće kamere i senzore za vožnju unatrag, jer mu preglednost nije vrlina, a po noći je pogotovo teško parkirati „u bobu“.

U konfiguraciji automobila sa pet sjedala Peugeot 5008 „ubio“ je za putovanja, jer zbilja  ima pregršt mjesta sprijeda, pregršt mjesta straga i još prtljažnik zaprema veoma primamljivih 553 litara, a može se rastegnuti sve do preko 1000! Odlučite li nekoga sjesti u zadnji red sjedala (šesto i sedmo, znajte da tamo ipak nema udobnosti za odraslije i svakako je malo klaustrofobično. Ali na kraće relacije i za najmanje itekako posluži. Ako se maknu ta sjedala dobije se i dodatnih pretinaca za sitnež.

Stvar je ukusa

Dakle, Peugeot 5008 je modno osviješten SUV iz Francuske, a da je ipak u pitanju ponajviše gradski šminker i gutač autocesta kazuje činjenica da ne postoji ni u planu pogon na sva četiri kotača. No, to ne znači da nije sposoban malo se i zablatiti, ali definitivno ništa više od toga. Modularnost, upotrebljivost , gomila pretinaca i caka– i prepoznatljivost njegovi su glavni aduti. Kad smo već kod prepoznatljivosti, aktualni Peugeotov dizajn privlači poglede, a sviđa li vam se pritom, to morate odlučiti sami sa sobom. Sve ostalo na ovom automobilu ocjenjujemo jako dobrim.

Kopirati
Drag cursor here to close