Vozili smo Mercedes E 220d 4MATIC

Ono kad je Mercedes baš Mercedes!

"Digni mala noge na stalažu..." ne ide bez Mercedesa. Ako ste zadnjih godina i probali s nekom drugom markom, znajte kako se "Merdžo" vratio gdje mu je mjesto!
AutoMoto / Testovi | 01. 03. 2021. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trokraka zvijezda statusni je simbol otkad je automobila. Čak i na našim prostorima dugo se godina znalo, pogotovo u ona neka drugačija vremena, crni Mercedes bio je znak političkog uspjeha, a bijeli Mercedes bio je znak da si u životu zaradio baš koliko je dovoljno da ti se dive. Između te dvije krajnosti stajali su taksisti. Oni su Mercedes kupovali da im služi milijun(e) kilometara i udobno vozi putnike od kojih su živjeli i odgajali djecu.

U srcu priče o Mercedesu kao stroju koji je značio solidnost, status i sreću stajala je uvijek njegova E Klasa, koja se tako zove tamo negdje od 1994., a prije toga smo je znali kao W110, W115, W123 i W124. Kuća nije morala biti niti dovršena, dva gornja kata mogla su biti i roh bau, ali ako si, kao uporan gastarbajter koji vrijedno skuplja svoj mukotrpno zarađen novac, dovezao „Merdžu“ pred kuću, ona je, kao u bajci o Pepeljugi, potajala najljepša u selu, maltene dvorac! A selo je moralo ili pasti ti pod noge ili crknuti od muke!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes E 220d 4MATIC

Godinama je E Klasa bila sinonim za limuzinu dugoprugaških namjera, za prijevoz poslovnih ljudi, menadžera, čitavih obitelji ili uglednika. Bila je mokri san taksista i skoro čitave populacije – otud i legendarni izrazi „Svi auti su samo auti, jedino je Mercedes vazda Mercedes!“ ili „Tek kad nabaviš Mercedesa znat ćeš što je auto!“.

No, vremena se mijenjaju, općenito su automobili postajali sve brži, sve dinamičniji, Mercedesu je zaprijetila prije svega domaća njemačka konkurencija – prvo BMW, pa onda i Audi, tako da Trokraka zvijezda nije bila jedini izbor u klasi premiuma. Da vam je netko sredinom osamdesetih rekao kako će Hercegovci i nekim narednim godinama jednako pogledavati BMW ili Audi, kao što pate za Mercedesom, rekli biste mu da je lud. No, istina, pogotovo ovaj potonji, u jednom trenutku je čak i političarima počeo ulaziti u srce i dušu, ako ih imaju.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes E 220d 4MATIC
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes E 220d 4MATIC
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes E 220d 4MATIC
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes E 220d 4MATIC

Ipak, Mercedes je uspio odgovoriti na sve kušnje, pa i na neke vlastite lošije procjene, tako da se može reći kako je u zadnje vrijeme velikan ponovno pronašao sebe. U bogatoj ponudi modela formirali su nekoliko udarnih grupa, manji modeli otvoreniji su mladoj, a dobrostojećoj klijenteli, SUV modeli ganjaju moderne dečke iz više srednje klase, ali srce Mercedesa, dobra, stara E klasa, ostala je kao bastion, temelj Mercedesove filozofije. Kao automobil koji će jednako, makar se to čini nemogućim, pomiriti sve u jednom – i biti pravi Mercedes.

Ono kad ti uđe stariji suputnik i počne pričati kako je on nekoć imao sličnog. Ono kad ti uđe mlađa ekipa i zadive se gadgetima i uređenjem. Ono kad ti uđe djevojka pa kaže – vau!

Eto, to je nekako E Klasa! Esencijalni Mercedes i to vam govori jasno da jasnije ne može čim sjednete u nju. Onaj osjećaj da tu ništa ne možete pokvariti ili razvaliti, čak i ako upotrijebite šake ili nokte. Solidnost, čvrsta gradnja, kao da je pravljena da izdrži pet, šest dužina garancijskih rokova samo na redovnom malom servisu.

Dobro, vi svakako znate da se danas svi auti kvare, ali nekako iz ovog Mercedesa kao da izlazi duh onih starih „Minika“, koje su, kao i naslijednik W123, ne baš munjevito, ali uporno, pogonjene dizelašima od ne baš previše konja, prelazile milijune kilometara i koje su se kao polovne kupovale bez pogleda na kilometražu.

Ova aktuačna E Klasa, zanimljivo, koristi u oznaci serije site brojke kao besmrtni vazda klasik W123 (1976. – 1985.) i nosi tipsku oznaku W213. Čak je i oznaka modela 220d nešto što budi nostalgiju. Dizel i Mercedes to je kao Jack Daniels i Kaith Richards. Dakako, prohujalo je dosta vremena u odnosu na najlegendarnijeg Mercedesa na ovim prostorima, kojeg i dalje možete često sresti u prometu, ali neke značajke ostale su iste – Mercedes E Klase izgleda kao da je rađen u istoj tvornici kao i bankarski sefovi, izgleda izliven iz jednog komada i izgleda moćno.

Urađen na MRA platformi, on koristi većinu najmodernijih Mercedesovih tehnoloških dostignuća, ali moramo ipak reći kako je u pitanju restilizirana verzija modela koji je od 2016. na tržištu, što ekonomskim riječnikom znači kako će za koju godinu stići još novija i još modernija E Klasa, jer ne smije se stati ili slučajno zaspati u stalnoj borbi s konkurencijom.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes E 220d 4MATIC
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes E 220d 4MATIC
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes E 220d 4MATIC
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes E 220d 4MATIC

Ukratko, sve ono što smo već viđali i zapazili na najnovijim klasama Mercedesa koje smo testirali i objavili na našem portalu, sad smo imali priliku još jednom upoznati i na ovoj E Klasi. I, naravno, još i više od toga! Komfor na visokom nivou, infotainment u skladu s vremenom, milijun malih opcija i sve to upakirano u vizualno prepoznatljivu formu. I jedina zamjerka je u čitavom restylingu što E Klasa malo previše sprijeda podsjeća na "plebejske" Mercedese tipa CLA ili A Klasu. Fali još koji potez kistom koji bi jasno dao do znanja da je ovo limuzina od 143.000 maraka!

Kako ovaj model E 220d ne spada u najviše vrhunce E Klase, ali nam je svejedno došao obučen u vrlo traženu AMG optičku  varijantu, ugodno nas je iznenadila agilnost čitavog automobila. Motor, naime, ima 143 kW, što je 195 KS, ali je čitav auto i prilično težak – tonu i sedamsto da zaokružimo. No, odličan i fino ugođen automatski mjenjač lijepo raspoređuje snagu u svim režimima vožnje i nikada nemate osjećaj da vozite nešto jako teško i da motor tromo reagira na gas.

Općenito, E 220d se vozi jako lako i precizno, velikom limuzinom lako je vijugati gradom, Mercedesovi sigurnosi elementi i pomagala pri vožnji pokrivaju apsolutno svaki kut i samo bilmez može negdje očešati ovaj automobil. Gomila elektronike ipak nije toliko napadna i sve je podređeno mirnom korištenju vozila s naglaskom na užitak i sigurnost – od farova i njihovog snopa, pa do brisača koji bešumno sklanjaju kišu s vjetrobrana, sve je ovdje ugođeno k'o klavir.

Dupli displej ispred vozača, poznat kao MBUX sistem, čini vrijeme provedeno u Mercedesu jako ugodnim. Najfiniji materijali i odlično proračunata upotreba mekših i tvrđih materijala ovisno o mjestu na kojem se u ovom autu nalaze, govore kako je Mercedes kod kreiranja E Klase i ovaj put mislio na sve detalje. A od svih najviše nam se svidio novodizajnirani volan sa okruglim središnjim djelom, koji nije glomazan po današnjim standardima, čak što više, i jako podsjeća na klasične Mercedesove volane iz šezdesetih, ali s jednom bitnom razlikom, ovaj u sebi ima i airbag i još milijun opcija na tipkama, ali je jednako lijep i nevjerojatno podatan pod rukom.

Da nabrajamo liste opcija udobnosti i sigurnosti koje ova E Klasa ima, trebalo bi nam pola dana. Vjerujte nam na riječ – ima sve što vam treba, čak i više od toga! Najvažnije od svega je da je ovo prostran, velik, ali opet za vožnju nekako komapktan auto (slava tehnologiji!), kojim ćete sad pa sad moći na put odavde do Minhena, bez da vas zaboli dupe ili vam "otpadnu leđa".

I još usput možete utpati i prijatelje, familiju, radne kolege. I da se svi udobno dovezete na cilj. I utrpate sve njihove stvari u ogroman gepek od 540 litara, koji samo zbog dizajnerskih poteza nije tako raskošnog otvora, ali nešto sumnjamo da ćete zbog toga biti nezadovoljni – u ovom Mercedesu vjerojatno nećete prevoziti vreće krumpira, stari TV ili građevinski materijal.

I za kraj – cijena. Ako vam je 143.000 maraka puno, onda niste još uvijek uspjeli u životu. Jednostavno. Jer, znate već kako to ide s ljudima i Mercedesom u našim krajevima – tek kad parkiraš nov E 220d 4MATIC Sedan AMG Line pred kuću, svi će znati da je to to!

A ako ne tako, uvijek možete malo sačekati i uzeti polovan. Jer, ovo je Mercedes koji je baš nekako Mercedes, marka koja lako ne devalvira s godinama, barem ne u očima promatrača.

Kopirati
Drag cursor here to close