Vozili smo dotjerani Volkswagen Arteon

Posljednji klasični, voljeni Volkswagen?

Dok napuhani električari nastupaju, evo vam prilike da ugrabite automobil koji ima sve, a još uvijek sliči na automobile kakve ste oduvijek voljeli i čijim linijama ste se divili.
AutoMoto / Testovi | 17. 09. 2021. u 16:00 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije nekoliko godina, taman kada je Arteon stigao kao novitet koji nastavlja tamo gdje je Passat CC stao, da mi je netko rekao da ćemo kao naslov odabrati ovo što smo odabrali, rekao bih mu da je lud. Pojam klasičan, starinski Volkswagen svojevremeno se vezao uz legendarnu prvu Bubu i sve one izvedenice sa zrakom hlađenim i nazad smještenim motorima, uključujući i legendarne kombije T1, T2 ili T3.

No, došlo je vrijeme da zadnjih skoro pola stoljeća modernih Volkswagena s motorom sprijeda i pogonom sprijeda stavimo u istu tu klasičnu ladicu. Naime, u ovo doba masovne furke na elektrifikaciju automobila, turbo-dizelska lokomotiva, donedavno slavljena i hvaljena kao vrhunac razvoja automobilskog pogona i kao najbolji odnos snage i potrošnje ikada, nema druge nego iskoristiti pojam klasičnosti.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo dotjerani Volkswagen Arteon

Što, naravno, ne znači da je ovakva konfiguracija preko noći zastarjela i da je inferiorna električnom pogonu. Naprotiv, još će puno "pure morati jesti" električni automobili da bi dosegnuli neke standarde koje nalazimo u osvježenom Volkswagen Arteonu. A pogotovo u ovoj verziji, sa 2.0 TDi motorom, 4-Motion pogonom na sve kotače, 7-stupanjskim DSG mjenjačem i R-Line opremi.

Da, nedavno smo vozili novi ID.4, tako da nam Arteon sada izgleda nevjerojatno pristupačno, barem na našem tržištu, gdje nema milosti za električna auta. Nakon ID-ovih 120+ tisuća maraka, ovaj Arteon, koji košta oko 87.000 KM sa svom opremom koju smo imali na testu, čini se k'o bagatela. Upravo zbog izostanka poticaja i olakšica za električna auta, u bliskoj budućnosti se perspektiva cijene svih automobila na tržištu zapravo mijenja i ono što je do jučer bilo previše, sada naizgled postaje dobra prilika.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo dotjerani Volkswagen Arteon

Pogotovo ako govorimo o dizelima, koji su tamo negdje u nemilosti i želi ih se čim prije otjerati, ali su i dalje, da se ne lažemo, superioran transport za one koji ne žele previše brinuti ni o snazi, ni o ekonomičnosti, a o dosegu i punjenju, pogotovo brzini punjenja da ne govorimo. I pogotovo ako govorimo o Arteonu, koji je prije nekoliko godina kad smo ga imali na testu, u sličnoj konfiguraciji bio skuplji skoro 40.000 maraka! Ne znamo u čemu je kvaka, osim što je i snaga motora sada manja za 40KS, ali sigurno je da Arteon nikada nije bio povoljniji.

Ovog ljeta sam, boraveći na moru, vidio tek pokoji električni automobil, još uvijek su turisti stizali s moćnim TDi i sličnim dizelskim autima, što jasno govori da još uvijek, barem dok se ne riješi pitanje dosega i pristupačnosti i brzine punjenja električnih automobila, za duga putovanja dizelski automobil ima biti prvi pick. Usput budi rečeno, vidio sam dosta Arteona. Ovaj automobil je linijom više kupeovski, ali komfor i prostranost općenito čine ga putnom limuzinom. Stoga ne čudi da sam ih vidio u priličnom broju s njemačkim, poljskim, češkim ili nizozemskim tablicama na hrvatskoj obali.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo dotjerani Volkswagen Arteon
Foto: Bljesak.info / Vozili smo dotjerani Volkswagen Arteon

Zato nećemo trošiti riječi o komforu i sposobnostima ovog automobila da preveze četveročlanu obitelj skupa s prtljagom na duge staze. U 4,86 metara dužine stalo je 563 litara prostora za prtljag, a motor s 200 KS i najvećim okretnim momentom od 400 Nm tako je baždaren da vam u svakom trenutku daje dovoljno snage, a da pritom potrošnja raste samo ako vozite prebrzo po autoputu ili presporo po gradu. U prosjeku računajte na nekih 6 litara dizelskog goriva, ovisno o stilu vožnje, decilitar ili dva više od toga, pogotovo koristite li Arteona u gradskim uvjetima vožnje.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo dotjerani Volkswagen Arteon
Foto: Bljesak.info / Vozili smo dotjerani Volkswagen Arteon

Volkswagen Arteon jest atraktivniji Passat. Samim tim baštini puno već poznatih sklopova, ne samo iz Passata, nego i iz drugih modela VW koncerna. To nije ništa ni čudno, a ni neočekivano, nekima je predosadno i pomalo plebejski, a nekima je najvažnije da se čim uđete u njega osjećate kao u poznatom okruženju. Uglavnom, sve mane i vrline već spominjanih touch screen ekrana i virtualnih instrumenata kod VW-a i ovdje ostaju – preglednost odlična, opsluživost ponekad diskutabilna, pogotovo ako ne volite komande na dodir, nego više volite primarne funkcije, uključujući i klimu, imati na dugme ili kolut.

Vratimo se na udobnost i materijale – dodatno je utegnut ovaj model, kao što to i priliči blagom dotjerivanju, pa nam se doima nešto komfornijim nego ranije, jer nas je u prvoj inkarnaciji znao nervirati prelaskom preko mostarskih ležećih policajaca i rupa. Rupe i policajci u međuvremenu su dobili pojačanje u vidu raskopanih cesta, ali Arteon je znatno bolji u borbi s neravninama.

Da ne duljimo, brz, štedljiv, i dalje moćnog izgleda, prepun opreme i sigurnosnih elemenata, novi Volkswagen Arteon i dalje je neka vrsta statusnog simbola za naše prilike. Kažu neki dizajneri da polako odzvanja vrijeme klasičnih limuzina i sličnih im kupea s četvera vrata, jer nova električna vozila donose guzasti napuhani dizajn.

Za 87.000 KM evo vam prilike da ugrabite automobil koji ima sve, a još uvijek sliči na automobile kakve ste oduvijek voljeli i čijim linijama ste se divili. I bezbrižno vozite i čekate rasplet u narednih deset godina.

Kopirati
Drag cursor here to close