Vozili smo: Citroen C5 Aircross

C5 je mrtav, živio C5 Aircross!

Obećanje kako će u budućnosti svu svoju ponudu automobila vinuti u zrak, Citroen ispunjava i novim C5 Aircrossom. Što se njih tiče, klasične limuzine su mrtve.
AutoMoto / Testovi | 16. 12. 2019. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad bolje razmisliš, slavu je ovaj francuski proizvođač i stekao gradeći udobne automobile kroz povijest. Aute u kojima si, ma kako neki od njih spartanski izgledali, mogao sjediti u odijelu, a da ga ne pogužvaš. Danas ćeš najlakše ostati uspravan i nepogužvan ako sjediš u SUV-u. Posve jasna logika koja danas prevladava u Citroenu.

To, kao i činjenica da im se limuzinski C5 nije baš nametnuo kao najljuća alternativa njemačkoj limuzinskoj ponudi, bilo je definirajuće kod crtanja novog modela. Doduše, puno toga je ovisilo i o kućnoj arhitekturi unutar PSA koncerna, pa ako kažemo da je novi C5 Aircross zapravo Citroenova varijacija na temu Peugeotovog 5008 (odnosno 3008) nećemo ništa pogriješiti.

No, Citroen je, baš kao i Peugeot, dizajnerski zauzeo kurs koji ga prilično odvaja, kako od Peugeota, tako i od ostatka ponude u ovoj klasi. Poznati dizajnerski potezi i rješenja koja nalazimo na C5 Aircrossu vuku porijeklo sa svih novijih modela ovog francuskog brenda, tako da je i C5 Aircross urađen u prepoznatljivoj kućnoj maniri. Igra sa dva nivoa prednjih farova, velikom maskom i golemim znakom Citroena, očekivana je unutar Citroenove hijerarhije, gdje C5 Aircross ipak u ovom trenutku predstavlja admiralski brod.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross

Ipak, kad kažemo admiralski brod, ne očekujte obilje ekstravagantnog luksuza, jer C5 Aircross ne krije, a veći znalci to će odmah primijetiti, kako u nekim suštinskim detaljima nije u pitanju auto koji se želi razmetati skupim rješenjima, nego je koncipiran tako da na osnovu velikoserijske baze ponudi osjećaj da se ipak malo više pazilo na vozača i putnike, u smislu komfora vožnje i ukupne pojave na ulicama. Znači, ništa što već nije viđeno na Peugeotu 5008, što zapravo i nije loše, jer stvar u praksi prilično dobro funkcionira, s tim da nam se Citroen doima još za jedan nivo mekše podešen.

Ukratko, C5 Aircross je udobna, iznadprosječno komforna, odlično opremljena, umalo pa lađa na kotačima, koju odlikuje prostranost, snažan dizelski motor i njemu priključen veoma, veoma dobar automatski mjenjač. Govorimo o 2.0 dizelu, koji daje 178 KS, a koje su sasvim dovoljne na se tonu i pol težak C5 Aircross gotovo jednako dobro vozi i prazan i pun.

Na glasu je kao kamionski trajan, a u vožnji je za dizelski motor i razmjerno tih, pa će ljubitelji ove vrste motora doći na svoje. Mjenjač je pritom automatik s osam brzina, koji jako fino šalta i traži izrazito malo navike na svoj način rada, tako da doprinosi ukupnom dojmu udobnosti. Ručica mjenjača je već poznatog oblika i najviše sliči trimeru za šišanje brade i brkova, a već se udomaćila u Peugeot, Citroen, ali i Opel vozilima.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross

Kad smo već kod dizajnerskih rješenja u unutrašnjosti, nova Citroenova filozofija dizajna prevaladava i kod C5 Aircross modela, sve je izvedeno na tragu interijera modela koje smo imali prilike testirati zadnjih par godina, a ovaj put moramo istaknuti da je određen broj nekoć manje logičnih funkcija popravljea i C5 Aircross je uređen tako da i netko tko inače nema doticaj sa Citroenom brzo skuži gdje je što. Naravno, ima puno toga za skužiti – od punjenja mobitela do USB i drugih priključaka, jer ovaj auto ima sve što je danas potrebno.

I imate dojam da je sve tip-top, barem dok se ne zaigrate sa središnjim ekranom, koji je i dalje dosta kompliciran, jer za sve što želite prvo morate ući u menije, što zna biti prilično nezgodno ako, recimo, želite u vožnji namještati temperaturu ili jačinu ventilacije. To je važno za naše krajeve, gdje auti koji sliče stakleniku brzo pregriju putnike u toplije doba godine. No, to je boljka naslijeđena iz komplet PSA koncerna.

Unutrašnjošću dominiraju prilično izdašno dimenzionirana sjedala, koja odaju dašak visoke klase, sve dok ih ne krenete namještati i razočara vas činjenica da nema ni traga električnim tasterima, sve se i dalje radi preko, pod rukom je takav osjećaj, dosta krhkih manualnih ručica.

Auto ovog ranga jednostavno mora imati barem nešto električno, a da nije, recimo, grijanje sjedala. Na udobnost sjedala i općenito ergonomiju nemamo zamjerki.  Klasični instrumenti ispred vozača zamijenjeni su displejem, koji je informativan, iako će tražiti određeno vrijeme za navikavanje i otkrivanje svih funkcija. Iako nije zadnji krik rezolucije i brzine reagiranja, daje ogroman broj informacija i ne zamara oči u vožnji.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross

Prostranost je druga glavna vrlina modela C5 Aircross – naprijed i nazad sjedi se veoma raskošno, a prtljažnik zaprema gigantskih 580 litara u najskučenijoj varijanti, no pomaknete li samo malo naprijed stražnja sjedala (djeci će i dalje biti komotno) eto ga na 780 litara! Znači, automobil po mjeri čitave obitelji, a i dalje je lagan za manevriranje po gradu. Opremljen kamerom i senzorima i sa ultralakim upravljačem, kojega doslovno možete vrtjeti malim prstom, C5 Aircross bi mogao biti prvi pick za one koji cijene prostranost i veoma solidne preformanse.

Naime, s ovim motorom auto će ići i do 210 km/h, a ubrzanje je ispod 9 sekundi. Što će biti dovoljno i za mahanje autima iz razvikane konkurencije. A potrošnja? Citroenovski, dizelski – skromna! Čak i kada ga gazite žestoko nećete prijeći 7 litara, a u normalnoj vožnji vrti se oko 6 litara na 100 kilometara mješovite vožnje.

Oni koji su malo više razmaženi zasmetat će malo slobodnije odabrani materijali na C5, od čega će najviše u oči upasti tvrda plastika na vratima, ali i na gornjoj plohi instrumentne ploče, pod vjetrobranom. Iako nama to nije najvažnija stvar na svijetu i važnije je da je ona trajna i da ne škripi, mnogima je, nažalost, ključna kada odlučuju je li neki auto dobar ili ne. Površnost je mana, ali ne možeš reći da ne postoji, zar ne?

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Citroen C5 Aircross

Tko voli ljepše i na dodir ugodnije materijale, tamo gdje se o auto trljate, gdje dirate ili gdje hvatate, Citroen se potrudio tapacirati C5 mekim materijalima. Također, osiguran je prostor za sve vaše limenke i boce, a posebno zastrašuje ogroman i dubok prostor, prava pećina, ispod rukohvata! Imaš dojam da unutra živi babaroga sa čitavom obitelji. I rade na klimatizaciji istog.

Općenito, C5 Aircross je pošten komad automobila, posebno kad je u opremi Shine i kad je na 19-colskim felgama, onda daje dojam i skupljeg auta nego što jest. Istina, nije niti bagatela, računajte sa 65.000 KM za najopremljeniji i najsnažniji model, ali i računajte da ste za tu cifru dobili apsolutno sve što vam treba. Osim nekih finesa, koje će vam zamjeriti ovi što vole premium, pa makar i veoma, veoma polovan. Dizelaš sa 130 KS može se, pak, nabaviti i za ispod 50.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close