Stanje na cestama

Uz otežano prometovanje: U Konjicu se izlila rijeka Neretva, velika materijalna šteta u Jablanici

Očišćen je odron na putu Jablanica-Blidinje i Konjic-Boračko jezero uspostavljeno prometovanje
AutoMoto / Stanje na cestama | 05. 11. 2021. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilne kišne padavine koje su zahvatile područje općine Jablanica pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima te na putnoj infrastrukturi na cijelom području općine. Rijeka Neretva izlila se u Konjicu na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta.

Od ranih jutarnjih sati jučer su čišćena novonastala klizišta na magistralnom putu M 17.5 (Jablanica-Risovac-Posušje), zbog kojih je put bio neprohodan do popodnevnih sati. Promet na tom putnom pravcu je uspostavljen, ali se vozačima i dalje preporučuje oprez radi mogućih odrona i nastanka novih klizišta.

Na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima pokrenuto je i nekoliko novih klizišta, a u toku jučerašnjeg dana nekoliko objekata je bilo ugroženo od bujičnih potoka.

S ciljem zaštite stambenih i drugih objekata, angažirana je sva raspoloživa mehanizacija.

Uslijed jakih udara vjetra pričinjena je veća materijalna šteta na plastenicima, kao i krovovima stambenih i poslovnih objekata.

U četvrtak je održana i sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj je donesen zaključak da se kontinuirano prati situacija na terenu te poduzimaju odgovarajuće mjere u cilju spašavanja ljudi i materijalnih dobara do stabilizacije stanja na terenu.

Jutros su sve putne komunikacije na području općine Jablanica prohodne uz otežano kretanje poslije jučerašnjeg nevremena koje je uzrokovalo veći broj odrona kako na magistralnim i regionalnim, tako i na lokalnim putevima, saopćeno je iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Rijeka Neretva izlila se u Konjicu na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta. Od 02:15 sati u prekidu je regionalni put R-435 Konjic-Glavatičevo u naselju Tušćica. Djelatnici civilne zaštite i vatrogasci cijelu noć su pratili vodostaje rijeka i radili na otklanjanju posljedica od poplava. Unaselju Hotovlje je došlo do aktiviranja klizišta koje ugrožava kuće. Mještani su smješteni u lokalnu džamiju. Selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom.

Otežano je prometovanje magistralnom cestom Konjic-Mostar.

Zabilježen je udar groma u repetitor BH Telecom-a koji se nalazi na ulazu u industrijsku zonu Igman koji je prouzročio prestanak rada interneta u poslovnim zgradama na toj lokaciji.

Rijeka Baštica izlila se iz korita u selima Idbar i Čelebići te uzrokovala probleme ribnjacima i dijelu obiteljskih kuća, kao i eko sela "Raj u raju". Nema informacije o pričinjenoj materijalnoj šteti.

BIHAMK

Zbog izlijevanja vode na kolnik potpuno je obustavljen promet u oba smjera na autoputu A-1 Butile-Briješće.

Zbog izlijevanja vode na kolnik i klizišta, obustavljen je promet na dionici Trnovo-Sarajevo-Foča, alternativni pravac za putnička vozila je preko Igmana. Usporeno i otežano je prometovanje na širem području Sarajeva (na području: Stupa, Bačića, Otesa i Dobroševića) zbog vode na kolniku. Trenutno na ovim dionicama dolazi do kolapsa prometa.

Očišćen je odron na putu Jablanica-Blidinje i Konjic-Boračko jezero uspostavljeno prometovanje, ali se i dalje preporučuje maksimalan oprez zbog mogućih novih odrona i klizišta. Zbog vode i zemlje na kolniku otežano se prometuje na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic-Jablanica-Mostar.

Mjestimično su jaki udari vjetra, a upozorava se na mogućnost urušavanja stabala i polomljenog granja na kolniku. Zbog obilnih kišnih padalina povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolniku.

Zbog sanacionih radova, obustavljen je promet na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška. Za vrijeme radova putnička vozila mogu koristiti lokalni put (Podgradci-Jablanica-Sjeverovci-Božići), dok teretna vozila prometuju preko Banja Luke i Prijedora.

Usporeno, zbog radova, prometuje se na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Želeće), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog izvođenja neophodnih radova na autoputu A-1, na dionici Kakanj-Visoko (most u naselju Dobrinje), prometuje se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), promet se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tijekom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle prometuje kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tijekom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close