Ako krećete prema RH...

Hrvatska ulazi u špicu sezone: HAK objavio savjete za izbjegavanje prometnih gužvi

Subotnje gužve u smjeru mora počinju u ranim jutarnjim satima i traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba.
AutoMoto / Stanje na cestama | 25. 07. 2019. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska ulazi u špicu turističke sezone koju će u sljedeća tri vikenda obilježiti gužve na prometnicama, pa Hrvatski autoklub (HAK) poziva građane da izbjegavaju putovanje tijekom subote i nedjelje.

 Najviše turista na hrvatske prometnice dolazi iz zapadnoeuropskih država. Krajem vikenda počinju školski praznici u dijelu Njemačke iz kojeg tradicionalno dolazi najveći broj turista na odmor, a i brojni građani Hrvatske te susjedne Slovenije, BIH i Srbije u to vrijeme idu na godišnji.

 U petak, 26. srpnja ujutro očekuju se gužve na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, s čak i višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, a osobito na Bajakovu i Tovarniku.

 U subotu, 27. srpnja vrlo gustog prometa bit će u smjeru mora na svim cestovnim pravcima.

 HAK je objavio i popis mjesta na kojima će biti česta zaustavljanja i iznimno usporen promet. Uz autoceste prema moru i zagrebačku obilaznicu na tom su popisu granični prijelazi, Jadranska magistrala, luke Zadar i Split.

 Subotnje gužve u smjeru mora počinju u ranim jutarnjim satima i traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba.

 Tijekom nedjelje, 28. srpnja najjači promet očekuje se tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

 Uvijek je teško savjetovati pravo vrijeme za putovanje, no za predstojeći vikend HAK predlaže za putovanje petak prijepodne ili subotu kasno poslijepodne, odnosno večer. Za povratak s mora predlaže nedjelju prijepodne.

 HAK napominje da se za putovanje, umjesto autocesta, mogu koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar, poput Ličke magistrale i stare ceste kroz Gorski kotar (DC3).

 Prije putovanja potrebno je provjeriti stanje u prometu.

Kopirati
Drag cursor here to close