Natjerala muka

Zbog nestašice čipova BMW isporučuje vozila bez touchscreena

Njemački proizvođač se, kao i mnogi drugi, bori s nestašicom čipova i drugih komponenti za proizvodnju automobila. Neki su usporavali ili gasili cijele pogone, no u BMW-u su odlučili dio problema riješiti drugačije.
AutoMoto / Flash | 06. 11. 2021. u 20:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BMW / BMW

Iz BMW-a je službeno objavljeno kako će nekoliko njihovih modela automobila u narednom razdoblju biti isporučeno kupcima bez dodatna na koji su mnogi već danas naviknuti – ekrana osjetljivoga na dodir.

Naime, kao i ostatak autoindustrije, i u bavarskoj se kompaniji bore s nestašicama čipova.

Do sada su, kažu, uspijevali većinu svoje planirane proizvodnje i ispuniti, no jasno je da tome više neće moći biti tako tijekom posljednjeg tromjesečja ove godine.

Već od sljedećeg tjedna će, tako, s BMW-ovih proizvodnih linija silaziti modeli nešto smanjene funkcionalnosti.

 

Ovi modeli će dolaziti s opcijom isključenog touchscreena. To znači da će ekran u njima ipak postojati, bit će jednak kao i kod dosadašnjih modela, ali njime se neće moći upravljati dodirom, javlja Bug.

Novi vlasnici će tako biti “osuđeni” na upravljanje funkcijama svojeg vozila i infotainment sustava putem iDrive kontrolera ili, ako takva opcija u njihovom modelu postoji, glasovnim naredbama. Funkcionalnosti vezane za Apple CarPlay i Android Auto ostat će netaknute.

Kupci koje zapadne ovakav primjerak novoga BMW-a dobit će i kredit u protuvrijednosti od 500 američkih dolara, koji će moći biti iskorišten za kupnju neke druge dodatne opreme.

Automobili koji će se kupcima isporučivati bez ekrana osjetljivoga na dodir bit će:

  • Serija 3,
  • Serija 4 coupe i kabriolet,
  • Serija 4 Gran Coupe (osim i4),
  • Z4,
  • SUV-i X5, X6 i X7.
Kopirati
Drag cursor here to close