Jordan

Zavirite u kraljevsku kolekciju automobila

Ovo mjesto je prvi automobilski muzej otvoren za javnost u arapskom svijetu i ukazuje na povijest Hašemitske kraljevine Jordan od 1920-ih do danas.
AutoMoto / Flash | 24. 04. 2022. u 12:43 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraljevski muzej automobila u Amanu, glavnom gradu Jordana, u kojem je izloženo 70 čuvenih vozila, nudi posjetiteljima jedinstveno iskustvo i pogled u raskošnu prošlost jordanske kraljevske obitelji.

Osnovan 2003. godine, na ideju jordanskog kralja Abdullaha II, koji je želio odati počast svom ocu kralju Husseinu, koji je preminuo 1999. godine, muzej je predstavio posjetiteljima priču o Jordanu na moderan i jedinstven način - kroz prikaz desetine klasičnih automobila i motocikala iz privatne kolekcije kralja Husseina.

Prikazana vozila, od veličanstvenih modela prije 1950-ih do suvremenog sportskog automobila, karakterizira jedinstvena priča, namjena, izgled i kvaliteta.

Ovo mjesto je prvi automobilski muzej otvoren za javnost u arapskom svijetu i ukazuje na povijest Hašemitske kraljevine Jordan od 1920-ih do danas.

Vozila koja su koristili kralj Abdullah I i kralj Hussein izložena su u muzeju, izgrađenom u spomen na bivšeg jordanskog kralja.

Prvo vozilo i motocikl

Muzej također posjeduje kopiju Benz Patent-Motorwagena, prvog vozila u povijesti. Ovo vozilo iz 1886. godine proizveo je Nijemac Karl Benz.

Ovim izumom promijenio se način života čovječanstva, izgrađeni su putevi, izgrađene tvornice automobila, povećana je mobilnost među ljudima.

U muzeju se može vidjeti primjer eksperimentalnog motocikla Daimler, poznatog kao "otac motocikla".

Među eksponatima se također nalaze i motocikli Vincent 998 cc "Black Shadow", najbrži motocikl 1948. i Brough Superior SS 80.

Rijetki automobili

U muzeju se nalaze i vozila marke Lincoln, koje preferiraju američki predsjednici. Ova vozila, koja koristi i kraljevska porodica, zauzimaju važno mjesto u povijesti Jordana.

Land Rover-V8 Defender koji je koristio papa Franjo tokom svoje posjete Jordanu 2014. također je izložen u muzeju. Zastave Jordana i Vatikana postavljene su ispred vozila posebno dizajniranog za Papinu posjetu.

U muzeju se može vidjeti i Mercedes Benz SLR McLaren "Stirling Moss", jedan od najrjeđih i najbržih automobila proizvedenih na svijetu.

U muzeju je i Ferrari F50, proizveden specijalno za 50. godišnjicu osnivanja te kompanije 1996. godine. Ovo vozilo, proizvedeno u samo 349 primjeraka, koristio je i kralj Hussein.

Vozila iz holivudskih filmova

Vozila korištena u filmovima snimljenim u Wadi Rumu, zaštićenom pustinjskom području velike vrijednosti, također su izložena u muzeju. Ova vozila, koja su muzeju donirale filmske kuće, posjetitelji posjećuju s radoznalošću.

U muzeju se mogu vidjeti vozila "Star Wars Speeder" iz filma "Rise of Skywalker" i "Martian Rover" iz filma "The Martian".

Također je izložen lagani bicikl, koji se koristio u znanstveno-fantastičnom filmu "Tron".

Kopirati
Drag cursor here to close