Novi propisi

Zatamnjenim staklima na automobilu rizikujete kaznu i oduzimanje dozvole

AutoMoto / Flash | 05. 05. 2012. u 07:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vozači u Srbiji od jučer moraju da poštuju nove propise. Sada, između ostalog, provjeravaju i zatamnjenost stakala, ispravnost dječjih sjedišta i poziciju upravljača.

Za kršenje novih pravila vozači rizikuju da im vozila budu proglašena tehnički neispravnim, prijete im i novčane kazne, kazneni bodovi, pa i oduzimanje dozvole.

Kratka provjera dovoljna je da se utvrdi treba li mijenjati stakla ili uzeti atest. Oni koji su zatamnjivanjem stakla štitili svoje automobile od sunca i vrućine, ili tuđih pogleda, sada će morati paziti i na prometnu policiju.

"Pravilnik je na pragu ili tragu onoga što su mnoge europske zemlje već donijele. To je u skladu sa europskim propisom. Morate skinuti to zatamnjenje i otići u kompaniju koja to radi, ima ih puno u Beogradu, i staviti adekvatno staklo. Većina ljudi koja to ugrađuje će prvo izmjeriti zatamnjenje stakla i dodat će foliju koja zbirno sa tim zatamnjenjem neće prijeći 30 posto", kaže Milan Božić iz Centra za motorna vozila.

Vozači će ubuduće morati i da na svom vozilu stave oznaku za dječje auto - sjedište. Zakon propisuje da djeca do tri godine moraju se voziti u sjedištu ili nosiljci, a pravilnik propisuje kako to sedište mora biti napravljeno.

Prodavači opreme za djecu izričiti su u tome da roditelje ne treba policija podsjećati na sigurnost djece i razbijaju zabludu da je dijete u autobomilu najsigurnije u majčinom naručju.

"U suštini, roditelji trebaju posmatrati auto - sjedište kao pomoćno sredstvo koje pomaže njihovom djetetu da sjedi samostalno dok za to nije samo sposobno, što je tek prema preporuci stručnjaka sa 150 centimetara, tada tek pojasevi mogu da se vežu onako kako je potrebno. Prije kupovine morali ste prethodno da provjerite da ima ECER44/04. To je jako bitno, jer to znači da je proizvedeno prema regulativi Europske unije, a zatim vam ide montiranje. I najsigurnije auto - sjedište neće biti sigurno ako nije dobro montirano", upozorava Jovana Rusić, brend menadžerica "Keproma".

Trošak očekuje i one koji poslije 30. lipnja planiraju uvesti automobil sa upravljačem na desnoj strani. Vlasnici tzv. "engleza" ukoliko svoje vozilo registriraju u naredna dva mjeseca, moći će se voziti na desnoj strani bez problema. Oni koji vozila registriraju poslije 1. srpnja morat će prebaciti upravljač na lijevu stranu.

Kopirati
Drag cursor here to close