Kume, ćelave ti gume

Za zimu 41 posto automobila nespremno

AutoMoto / Flash | 27. 12. 2012. u 09:14 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Čak 41 posto automobila nije spremno za zimu", pokazala je analiza koju je proveo Bosansko-hercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

Ovim se još jednom ispostavilo da je za vlasnike četvorotočkaša sigurnost na marginama, a i u BIHAMK-u ocjenjuju da su ovi rezultati poražavajući u pogledu tehničke ispravnosti.

"Od ukupno 725 vozila pregledanih u okviru akcije, ustanovljena je neispravnost na njih 297, što čini 40,97 posto. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se najveći broj neispravnosti na kontroliranim vozilima odnosi na ključne faktore sigurne vožnje u zimskim uvjetima", upozoravaju u BIHAMK-u.

Najveći broj neispravnosti, čak 76 posto, odnosi se na gume, koje predstavljaju jednu od najbitnijih komponenti od kojih zavisi upravljivost i zaustavljivost automobila, posebno u zimskim uvjetima.

Problemi su, između ostalog, uočeni i kod motora, kočnica, upravljačkog sustav, signalizacije, ali je utvrđeno i da visok postotak vozača nema zimsku opremu u automobilima.

Stručnjaci iz područja sigurnosti prometa upozoravaju da se na ovakvoj opremi ne smije štedjeti. Razlog je uglavnom financijske prirode, ali se, ističu, novac ne smije "šparati" tamo gdje su životi u pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close