Kažu iskustva

Za masovno prihvaćanje električnih vozila nužni su državni poticaji

Iako su električni automobili sve popularniji, iskustvo iz Kine pokazalo da je, ako se ukinu državni poticaji, smanjit će se prodaja e-vozila.
AutoMoto / Flash | 26. 11. 2019. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen je najavio ulaganje desetaka milijardi dolara u razvoj električnih vozila, a elektrifikaciju su najavile i ostale (velike) automobilske kompanije.

Električnih vozila sve je više, kao i stanica za njihovo punjenje, a prodaju automobila s e-motorima potpomažu i države s različitim poticajima.

Osim popusta pri kupovini vozila, u nekim državama vlasnici električnih automobila imaju besplatan parking, mogu koristiti dio ceste rezerviran za javni prijevoz i slično, javlja Bug.

Također, u budućnosti možemo očekivati jeftinije automobile i izdržljivije baterije, što bi, zajedno s povećanjem broja punionica i kraćim vremenom punjenja, trebalo utjecati na još veću potražnju za e-vozilima.

Ipak, i uz sva takva poboljšanja, cestama u većini zemalja tijekom sljedećih godina i dalje bi trebala dominirati vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, osim možda u zemljama poput Norveške.

Prilagodba na električna vozila trajat će, dakle, godinama, a kako bi postalo masovno prihvaćena, i dalje će biti potrebni državni poticaji jer bez njih teško da će tako skoro doći do nekog bržeg pomaka. Tako je u nedavnom razgovoru za Reuters komentirao čelni čovjek Daimlera Ola Kallenius.

Naime, iskustvo iz Kine pokazalo je da je smanjenjem ili ukidanjem poticaja zabilježen i pad prodaje električnih i hibridnih automobila.

"Važno je imati strukturu poticaja tijekom faze transformacije", smatra Kallenius te dodaje da možemo očekivati da će se u Kini tijekom ove godine prodati manje električnih vozila u odnosu na prošlu godinu, sve zbog promjena s poticajima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close