Najskuplji automobil prodan ove godine

Za legendu iz devedesetih na aukciji je plaćeno više od 20 milijuna dolara

Cijena McLarena F1 u devedesetima kada su se proizvodili iznosila je između 800 tisuća i milijun dolara.
AutoMoto / Flash | 17. 08. 2021. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolekcionarstvo je zabavan hobi za koji često iziskuje previše novaca, a ovisno o tome što se skuplja i previše prostora.

Dok su danas popularni NFT kartice i umjetnine koje postoje samo u digitalnom obliku, djeca su prije, a neki i sada skupljali sličice nogometaša, stripove, poštanske marke, značke, navijačke šalove i slično.

Dio njih zadržao je tu strast i kada su odrasli, no ovisno o bogatstvu, neki su skupljanje šalova ili sličica zamijenili kolekcionarstvom egzotičnih i skupih automobila.

Taj je hobi, naravno, rezerviran samo za one jako dubokog džepa, a koliko kolekcionarski primjerci automobila mogu stajati najbolje možemo vidjeti na primjeru modela McLarena F1 prodanog prošlog tjedna na Pebble Beachu.

Naime, aukcijska kuća Gooding & Co procijenila je da bi cijena tog modela iz 1995. godine u koji je ugrađen 6-litarski V12 motor te ima više od 600 KS i može postići maksimalnu brzinu od čak 384 km/h mogla iznositi oko 15 milijuna dolara.

No nepoznata je osoba automobil, koji je zaista kolekcionarski primjerak te je prešao manje od 400 km, platila nevjerojatnih 20,5 milijuna dolara, prenosi Zimo.

Sredinom devedesetih cijena McLarena F1 iznosila je između 800 tisuća i milijun dolara tako da je tijekom 25 godina porasla više od 20 puta. Jedan od vlasnika ukupno 106 proizvedenih modela jest i poznati komičar Jay Leno koji je rekao da je kupovina tog automobila njegova najbolja investicija, a sada nam je jasno i zašto.

 

Kopirati
Drag cursor here to close