Izlazak na burzu

Vrijednost Ubera mogla bi iznositi 120 milijardi dolara

Za oko godinu dana dionice Ubera trebale bi biti izlistane na burzi, a banke vjeruju kako bi tržišna vrijednost ove kompanije prilikom IPO-a mogla iznositi čak 120 milijardi dolara.
AutoMoto / Flash | 17. 10. 2018. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O izlasku Ubera na burzu govori se već godinama i čini se kako je ova kompanija napokon spremna te sljedeće godine možemo očekivati inicijalnu ponudu dionica ove kompanije.

Izlazak na burzu, nakon sređivanja nereda koji je ostavio bivši šef kompanije Travis Kalanick, jedan je od najvažnijih zadataka njegovog nasljednika Dare Khosrowshahija koji se odlično snašao u ovoj vrlo zahtjevnoj ulozi.

Prema posljednjim izvještajima medija, vrijednost koju bi Uber mogao imati prilikom izlaska na burzu iznosi čak 120 milijardi dolara – na toliko su ga, navodno, procijenile velike američke banke Goldman Sachs i Morgan Stanley, piše Bug.hr.

Ovo je nevjerojatna cifra za jedan startup i, ako se pokaže istinita, odnosno ako tržišna vrijednost Ubera na početku zaista bude iznosila 120 milijardi dolara, to bi značilo da je njegova vrijednost veća od Forda, General Motorsa i Fiat Chryslera zajedno.

Početkom kolovoza procijenjena vrijednost Ubera iznosila je "samo" nešto više 60 milijardi dolara (ubrzo nakon toga Toyota je investirala 500 milijuna dolara u ovu kompaniju uz procijenjenu vrijednost od 72 milijarde dolara), a samo dva mjeseca nakon toga već govorimo o skoro pa dvostruko većoj cifri.

Bit će zanimljivo pratiti situaciju na tržištu i daljnja predviđanja banaka i analitičara te kolika će zaista biti vrijednost IPO-a Ubera, a iako još nema službene potvrde o točnom vremenu inicijalne ponude dionica, najvjerojatnije je da će to biti u drugoj polovici sljedeće godine.

Osim Ubera, sljedeće godine očekujemo inicijalnu ponudu dionica Lyfta, njihovog najvećeg konkurenta, no kao i u slučaju Ubera, neki dodatni planovi i dalje nisu poznati.

Kopirati
Drag cursor here to close