Bljesak u Valenciji

Vozili smo Toyotu Prius

AutoMoto / Flash | 19. 02. 2016. u 13:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije Toyote Prius riječ hibrid uglavnom se koristila za kukuruz. Hibridni kukuruz je onaj koji nastaje križanjem sorti, s namjerom da dijete pokupi najbolje od oba roditelja, a odbaci sve ono u čemu roditelji nisu baš blistavi.

E, tako nešto slično je prije dvadeset godina namjerila učiniti i Toyota, s tim da su roditelji bili postavljeni na malo čudan način – tata je bio uobičajeni automobil s klasičnim SUS motorom, kakvih je sredinom devedesetih bilo 99 posto na ovom našem svijetu, a majka je trebala biti električni automobil, kakvih je bilo jako malo i kakvi uglavnom nisu izlazili na uobičajene ceste.

Ideja o ujedinjavanju najboljeg od oba svijeta ispočetka je naišla na plodno tlo u američkim saveznim državama gdje su nametnuti restriktivni zakoni o emisiji ispušnih plinova, a onda se Prius pokazao kao odličan auto za sve one krajeve gdje ne brine samo država o ekologiji, nego i kupci imaju određenu svijest i savjest.

I tako je Prius prešao veoma brzo i Atlantik, pa se skrasio i u Europi. Baš kao što je puno stoljeća ranije i kukuruz došao preko Atlantika i sada je neizostavni dio naše svakodnevnice.

Ekološka seks bomba

Odmah da kažemo - Prius je jako popularan obiteljski automobil u zemljama gdje ekologija ima utjecaj na ponašanje državnih organa, pa je omiljen tamo gdje postoje i određene porezne olakšice ili državne subvencije.

U ovoj našoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu isto kao što nećete vidjeti političare da se voze na biciklu ili u hibridu, tako nećete vidjeti ni porezne olakšice za kupnju hibrida ili električnog automobila.

I dok su u susjednoj Hrvatskoj napravili svojevrsni zeleni boom uz poticaje od 7.500 do čak 70.000 kuna za građane i tvrtke koji se odluče na hibrid ili elektro automobil, u nas je dobro pa još i ne udaraju ako kupiš nešto takvo.

I opet ćemo reći – šteta, jer novi Prius kojeg je Bljesak vozio u prekrasnoj Valenciji i mjestima oko tog velikog španjolskog grada, ima jake adute i sasvim je odrastao obiteljski automobil. Hibrid se kod Toyote naziva sinergijom (Synergy Drive) i rezultat je jako pozitivan.

Prvo ćemo o vanjskom izgledu – on je uvijek patio s dizajnerske strane, jer je zbog tehničke specifičnosti smještaja obaju motora i baterija morao biti zdepast. Dizajneri su sad uzeli mačete i sasjekli Priusa toliko da skoro nije iskrvario na cesti pred našim očima.…dobro, šala mala, ali samo hoćemo opisati dizajnerski pristup gdje su dizajnerskim alatima, baš kao mačetama, napravili toliko oštrih poteza po čitavoj liniji automobila da su uspjeli u očima promatrača ubiti dosta od one dosadašnje zdepaste pojave Priusa u javnosti.

Ubio za taksi službu u ozbiljnim gradovima

Nećemo vas daviti s previše tehničkih detalja, auto ima sve što vam je danas potrebno, čak ima i dosta onoga što vam nije potrebno, ali ćete se brzo naviknuti na dobro. I važno je napomenuti da se Prius jako lagano vozi, da je i dalje idealan za ljubitelje gadgeta, da ima još više prostora nazad, jer naprijed ga je uvijek bilo.

Sada možete Priusa, zbog troškova goriva (i novih nameta na gorivo) gledati i kao potencijalno idealno taksi vozilo (evo ideje za nastavak Toyotine priče kao najčešćeg taksija u Mostaru!), jer mjesta nazad ima i za duge djevojačke noge u štiklama, osim ako cura nije baš košarkaški centar, a i većina muškaraca današnjice naći će udoban položaj sjedenja. Za obitelji je važno što je prtljažnik još uvijek velik i podatan i što je Prius zapravo super vozilo za mamu, tatu i još barem dvoje djece, a može se ugurati i treće, bez problema. 

Pritom, rekli smo, Prius nije nikakav monovolumen ili povišeni MPV, nego u ovom najnovijem izdanju nikad više kompaktna limuzina. Ali, ne samo zbog već spomenutih pokreta mačetama, nego i zbog oblika farova, stražnjih svjetala i simbioze stakala i lima na karoseriji, Prius izgleda nekako betmenovski (Do the Batman!), pa se čak možete malo i ufurati da ste borac za pravdu, kakvih inače nedostaje na našim ulicama. Još kad vam kažemo da je Prius skoro nečujan kako iznutra, tako i napolju, te da se s njim praktično možete prišunjati svakom negativcu, time je sreća veća!

Šalu na stranu, sve što smo napisali o novom  Pruisu stoji, kao što stoji i potrošnja od 4,1 litara goriva, pogotovo ako po gradu više crpite električni dio pogona. Stoji i činjenica da Prius ispušta mizernu količinu CO2 u atmosferu, ali u zemlji gdje dimi iza polovice auta kao iz dimnjaka termocentrale Ugljevik, i pritom to malo kome smeta, podatak od 96 g/km čini se kao krajnje nevažan.

Vozi lokalno, misli globalno!

I da zaključimo – Prius je idealno vozilo za idealne zemlje. U našoj zemlji je malo toga idealno, ali vjerujemo da postoji još uvijek onih pozbiljnih obitelji koje kod izbora jednog automobila razmišljaju iz više perspektiva, pa zašto ne reći i ekološki.

Prius je idealan za one koji voze najviše u gradu i prigradski, dovoljno je udoban da mu nemate što zamjeriti, dovoljno je velik da vam bude u svemu taman, dovoljno okretan da zaboravite koliko je zapravo velik i dovoljno pouzdan da se ne bojite sve te silne tehnologije u njemu. Jer Prius ne samo da je povećao inače visoke brojke pouzdanosti Toyotinih vozila u svijetu, nego je zbog svega navedenog najpopularniji hibridni auto u ovom dijelu svemira. 

Cijena je nažalost takva kakva jeste, u nas od 60.000 KM, ali zamislite da živite u zemlji u kojoj bi vam država odbila barem 10.000. Eh, imagine…

Za više informacija i konfiguracija konzultirajte Internet stranicu www.toyota.ba, a na području Hercegovine zastupnik i najbolje mjesto za sve Toyota fanove i one koji će to tek postati je Auto Nuić.

Kopirati
Drag cursor here to close