Novo lice

Vozili smo: Opel Mokka X

AutoMoto / Flash | 05. 11. 2016. u 13:38 M.F.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nedavne prezntacije u Sarajevu jučer smo  u AC Boras imali priliku isprobati novu Opel Mokku, koja se od sada zove Mokka X. Opel Mokka je jedan od najtraženijih automobila u svom segmentu, a novo lice, modernija unutrašnjost i bogatiji paketi opreme trebali bi joj pomoći da zadrži tu poziciju unutar segmenta koji je u konstantnom porastu.

Što se tiče dizajna u Opelu su opet napravili dobar posao, a posebno nam se svidio redizajn prednjeg dijela vozila. O ukusima se ne raspravlja, ali Mokka X izgleda moderno, atraktivno i definitivno se ubraja u atraktivnije primjerke u segmentu.

Koliko god Opel napravio dobar posao se redizajnom vanjštine, ipak je ozbiljnije i bitnije promjene od vanjštine doživjela unutrašnjost, koja je sada napravljena po uzoru na novu Astru. Mnoštvo tipki iz stare Mokke zamijenila je jednostavnost Astrinog vozačkog okruženja. Na Astru podsjećaju i solidni materijali, a posebno dizajnerska rješenja instrumenata i armature, na kojoj dominira na dodir osjetljiv zaslon multimedijalnog sustava IntelliLink. Odlično napravljeno. Unutrašnjost Mokke X ovako djeluje elegantnije, a i posluživanje je lakše. Kvaliteta materijala i izrade je solidna i sve djeluje kao da će još godinama ostati isto. Doduše, voljeli bi da su neki materijali mekši na dodir, ali sve u svemu dojam je jako dobar.

Što se tiče ponude prostora, ona je sasvim očekivana za ovu klasu automobila. Prostora na prednjim sjedalima je puno i za vozače većih gabarita, a ni otraga nema većih zamjerki, sasvim odgovarajuće za ovaj segment. Prtljažnik je osnovnog obujma 356 litara (356-1372) što je posve dovoljno za uobičajenu upotrebu, ali tu definitivno ne može stati prtljag za dva tjedna godišnjeg odmora. Posebno hvalimo sjedala koja su dobro oblikovana, optimalna, veličinom odgovaraju i višima i korpulentnijima, a baš kao i prije, Mokka X se opciono može dobiti sa ergonomski dizajniranim prednjim sjedištima sa posebnim AGR ortopedskim certifikatom.

Novosti ima i u segmentu motora. Benzinska je ponuda uz 1,4-litreni turbo motor od 140 KS dobila i 152 KS snažan turbo benzinac jednakog obujma povezan isključivo s automatskim 6-stupanjskim mjenjačem i pogonom 4x4,a u ponudi je još i 115 KS snažan 1,6-litreni atmosferski motor. Dizelsku ponudu i dalje čine 1.6 CDTI motori snage 110 i 136 KS uz 300 odnosno 320 Nm okretnog momenta. Osnovni benzinac dolazi u kombinaciji s petostupanjskim ručnim mjenjačem, dok ostali motori dolaze s mjenjačem sa šest stupnjeva. Također, novu Mokku X i dalje krasi "pametni" pogon na sve kotače koji u većini slučajeva forsira prednju osovinu kada nema potrebe za pogonom na sve kotače.

Mi smo imali priliku isprobati Mokku X 1.6 ENJOY CDTI, varijantu koja će s obzirom na cijenu i ono što nudi sigurno biti jedna od najineteresantnijih našim kupcima.

Automobil se fino vozi, neravnine se gutaju bez problema, ležanje je odlično i u zavojima se ponaša u skladu sa očekivanjima, kočnice su na visini zadatka, nema primjedbi. 1.6 CDTI sa 136 KS odlično odgovara Mokki X. Treba mu malo da se „probudi“, a onda sasvim lijepo ide i snage je i više nego dovoljno. Doduše mogao bi biti malo tiši. Visoku ocjenu zaslužuje i ugodan i precizan 6- stupanjski mjenjač. Sve u svemu dobro, sukladno očekivanjima, pa i bolje.

Paket opreme ENJOY  s dodatnom opcijom Enjoy 1 Local Pack s kojim je bila opremljena testna Mokka X je optimalan i zadovoljit će većinu, a uz svu silu sigurnosnih sustava sadrži i 17˝ aluminijske naplatke, kožni upravljač s komandama podesiv po visini i dubini,  prednja svjetla za maglu, električne podizače prednjih i stražnjih stakala, krovne nosače, el. preklopova i podesiva,grijana vanjska zrcala, naslon za ruku na vozačevu sjedalu, automatski dvozonski klima uređaj, pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, automatska prednja svjetla i brisače, senzore za kišu, unutrašnji retrovizor s automatskim zatamnjenjem, te R 4.0 IntelliLink sa 7“ dodirnim zaslonom u boji (MP3/WMA USB, Bluetooth, sustava 6 zvučnika, radio, krovna antena) i kameru za parkiranje straga koja bi morala biti obavezna stavka pri odabiru opreme jer je preglednost iznimno loša pri vožnji unatrag. Ovaj paket opreme je za preporuku i ispod njega ne bi trebalo ići.

Cijena ovako opremljene Mokke X sa 1.6 CDTI (136 KS) motorom i akcijskim popustom od 4.191,52 KM iznosi 43.800,00 KM s PDV-om, dok se bazna varijanta s 1,6-litrenim benzinskim motorom i paketom opreme Selection može dobiti za 35.897,00 KM s PDV-om.

I na kraju, u Opelu su napravili dobar posao. Mokka je i do sada bila iznimno uspješan model, a sad je poboljšano sve ono što je do sada bilo kritizirano i realno nema razloga da osvježena Mokka ne nastavi uspješnu priču prethodnice.

Kopirati
Drag cursor here to close