Gas, gas

Vozači ne paze na brzinu u naseljenim mjestima

AutoMoto / Flash | 08. 05. 2014. u 08:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija Republike Srpske je krajem prošlog mjeseca kontrolirala 1.603 vozila na putovima u tom bh. entitetu, od kojih je kod 1.511 utvrđen prekršaj prekoračenja brzine.

Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja, čak 1.060 je počinjeno u naseljenim mjestima, upozoravaju iz Ministarstva unutarnjih poslova RS.

Kada su u pitanju kontrole policije u naseljenim mjestima, utvrđeno je da se čak 686 vozila kretalo 10 do 20 kilometara na sat od dozvoljene brzine, 280 vozila 20 do 30 km/h više od dozvoljene brzine, 89 njih se kretalo 30 do 50 km/h više od dozvoljene brzine, a kod pet vozila je evidentirana brzina od preko 50 km/h od dozvoljene brzine.

Prilikom kontrole brzine koje su organizirane izvan naselja, utvrđeno je da se 294 vozila kretalo 10 do 20 km/h od dozvoljene brzine, 111 vozila 20 do 30 km/h od dozvoljene brzine, 44 vozila se kretalo 30 do 50 km/h od dozvoljene brzine, a kod dva vozila je registrirana brzina od preko 50 km/h od dozvoljene.

Od ukupnog broja evidentiranih prekoračenja, za 96 ili 6,35 posto je predviđeno izricanje zaštitnih mjera i kaznenih bodova.

U 91 slučaju predviđeno je pored izricanja novčane kazne, izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca i određivanje po dva kaznena boda.

Za pet prekoračenja predviđeno je izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci i određivanje po dva kaznena boda.

Prema analizama MUP-a RS, jedan od najčešćih uzroka evidentiranih prometnih nezgoda je neprilagođena brzina, koja je u prometnim nezgodama s posljedicama po osobe zastupljena s 53,6 posto.

Iz entitetske policije apeliraju na vozače da poštuju ograničenja koja se odnose na brzinu kretanja vozila i tako zaštite sebe, ali i druge sudionike u prometu.

Kopirati
Drag cursor here to close