Banja Luka - Gradiška

Vozači izbjegavaju autoput zbog plaćanja

AutoMoto / Flash | 30. 03. 2015. u 07:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na autoputu Banja Luka - Gradiška od početka rada naplatne stanice Jakupovci u prosjeku je za 30 posto smanjen dnevni protok prometa, potvrdili su Nezavisnim novinama iz poduzeća Autoputevi RS, iz kojeg kažu kako je ovo smanjenje u granicama očekivanog.

"Od 16. Ožujka i službenog puštanja u rad otvorenog sustava naplate cestarine na dionici autoputa E661 Gradiška – Banja Luka tom prometnicom dnevno, u prosjeku, prođe između 3.000 i 3.500 vozila", naveli su iz Autoputeva RS.

Kako ističu, gledano po kategorijama koje autoput koriste, najbrojnija su vozila iz prve kategorije, odnosno putnički automobili, koji sudjeluju s 90 posto u ukupnom broju.

Stručnjaci naglašavaju da, kad vozite po autoputu, možete uštediti znatnu količinu goriva ukoliko ujednačite brzinu na 90 kilometara na sat.

"Istraživanja su pokazala da pri toj brzini trošite preko 20 posto goriva manje nego pri brzini od 120 kilometara na sat, ili ako je vožnja ispunjena naglim usporavanjem ili ubrzanjem", naglašava Milenko Jaćimović, inženjer prometa.

Jaćimović, koji je i predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti prometa Banja Luka, naglašava kako je na autoputu najniži stupanj ugroženosti, a vožnja je sigurnija, brža i udobnija.

"Kretanje vozilima starom trasom kroz prigradske sredine Trn, Klašnice, te kroz Laktaše pa do Gradiške dovodi do isuviše malog rastojanja od vozila i nepotrebnog usporavanja i ubrzanja, čime se potrošnja goriva povećava do šest posto. Potrošnja goriva u trenutku kretanja vozila s mjesta znatno je veća nego kada se vozilo kreće ujednačenom brzinom", pojašnjava Jaćimović.

Inače, Dušan Topić, direktor Autoputeva RS, rekao je ranije kako su očekivanja da trenutnim intenzitetom prometa i uz važeći cjenovnik za godinu budu vraćena kompletna uložena sredstva u izgradnju naplatnih kućica, a da bi u sljedeće dvije godine bila financijski pokrivena izgradnja preostalih kućica na ostalim pristupnim točkama na autoputu.

Kada je riječ o cijenama, za automobile putarina košta dvije marke, a za automobile s prikolicom, kombije i manje kamione četiri marke. Za autobuse cijena je šest, a za teške kamione i one s prikolicama 10 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close