I.D. Vizzion

Volkswagen u Ženevi pokazao 'svu pamet svijeta'

Volkswagen je svoju I.D. obitelj proširio na Ženevskom sajmu automobila sa limuzinom Vizzion koja po navedenom ima autonomiju nivoa 5.
AutoMoto / Flash | 06. 03. 2018. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagenov I.D. Vizzion koncept fokusira se na autonomnu vožnju i AI, jer brend VW gleda unaprijed i smatra umjetnu inteligenciju budućnošću.

Volkswagen je svoju I.D. obitelj proširio na Ženevskom sajmu automobila sa limuzinom Vizzion koja po navedenom ima autonomiju nivoa 5.

S duljinom od 5.163mm najsličniji je veličini Mercedes S klase i najnovijem Audi A8. Ovaj koncept napravljen je kako bi se prikazalo o kakvoj tehnologiji Volkswagen razmišlja i što bi sve I.D. brend mogao da sadrži.

Koncept koristi Volkswagenovu električnu MEB platformu, a sama pogonska snaga koristi dva električna motora, jedan za svaku osovinu. Prednji motor je od 75 kW, a sa stražnje strane je dosta moćniji motor od 150kW. Ukupna snaga sustava je 306 konjskih snaga, a energija se pohranjuje u bateriji od 111 kWh.

Ova električna limuzina 'kotrljati' će se na kotačima od 24 inča, a Volkswagen svoj koncept opisuje kao 'avangardni salon premium klase'. Niski prednji kraj naglašen je LED prednjim svjetlima i trakom za rasvjetukoja se proteže duž automobila osvjetljavajući značku VW. Rasvjetna traka se na istoj osi nastavlja na stranama automobila, pritom pridružujući se stražnjim svjetlima. Vrata su popularna 'suicide doors', za one koji ne znaju otvaraju se na kontra stranu, a s njima se upravlja elektronskim ključem ili prepoznavanjem lica te se time odobra pristup kabini. I.D. Vizzion također nema B-stup.

Unutra možemo vidjeti da se nalazi dugačka središnja konzola koja se proteže od suvozačkog do stražnjeg prostora. Sjedala su presvučena kožom, dok je prostor ukrašen prirodnim, netretiranim drvom. Duž cijelog automobila nalazi se stakleni krov.

Volkswagen kaže da je autonomija razine pet postignuta kombinacijom međusobno povezanih laserskih skenera, ultrazvučnih senzora, radarskih senzora i kamera. Podaci o prometu obrađuju se putem cloud computinga.. To je u suštini sustav koji je prošle godine prikazan u Sedric koncpetu VW grupe. VW procjenjuje da bi ovakv jedan automobil mogao biti na cesti do 2025. godine.

Naglašavanje potpuno autonomne prirode automobila gotovo je potpuni nedostatak kontrole. Postoje samo dvije stvarne kontrole. Par okretnih gumbova. Jedan smješten ispred, jedan namijenjen putnicima na stražnjoj strani. Ove ručne tipke mogu se koristiti za zaustavljanje vozila, opskrbu općih usmjerenih naredbi za autonomni sustav vožnje i upravljanje volumenom audio sustava automobila.

S većinom automobilskih funkcija upravlja umjetna inteligencija putem virutalnog pomoćnika. Putnici kažu gdje žele ići, i prolaskom kontrole glasa ili slanjem uputstva pomoćniku putem pametnog telefona.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close