Nekoliko modela

Volkswagen povlači 10.000 vozila u BiH zbog softverske greške

AutoMoto / Flash | 16. 11. 2016. u 19:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Volkswagenu nikako da stišaju krizu koja kompaniju trese već godinama. Još gore, tijekom prošlog tjedna iz ove kompanije je priopćeno da američki i njemački istražitelji ispituju i neke modele Audija, koji je jedan od brendova VW-a, zbog sumnje da su koristili noviju verziju programa za varanje na testovima emisije štetnih plinova.

Radi se o programu koji "osjeti" kada je auto u testnim uvjetima i pritom aktivira opremu za smanjenje emisije štetnih plinova. Tijekom vožnje na cesti program isključuje tu opremu, a neki VW-ovi dizelski motori u atmosferu ispuštaju i do 40 puta više štetnih plinova od dozvoljenog, piše New York Times.

Glavni razlog zbog kojeg su u njemačkoj kompaniji omogućili ovu opciju je što se njome povećava ušteda goriva, jer za rad dijelova za prečišćavanje štetnih plinova motor mora trošiti više energije što povećava potrošnju.

Kompanija je već u velikim problemima zbog ugrađivanja programa u 11 milijuna auta dilejm svijeta, od kojih je veliki broj u Europi.

Volkswagenovih modela sa softverskom pogreškom ima i na cestama diljem BiH. Rukovoditelj postprodaje u kompaniji Porsche BH Omer Kozadra izjavio je za Faktor.ba da se radi o brojci oko 10.000 automobila.

''To su modeli Seata, Škode, Audija i Volkswagena. Na VW otpada najveći dio automobila'', kazao je Kozadra.

Povlačenje modela sa tržišta već je u tijeku i obavlja se postupno. Vrši se na taj način da matične kompanije pošalju zastupniku u BiH brojeve šasija automobila koje treba slati na servis. Zastupnik do tri puta šalje poziv vlasnicima da dovezu automobil u najbliži servis, a pozivi se ne šalju odmah svima.

'Glavni razlog je da se ne stvaraju gužve u servisima. Sav posao, u suradnji sa naših 35 partnera širom BiH, planiramo završiti do kraja 2017. godine'', dodao je Kozadra.

Kopirati
Drag cursor here to close