Afera

Volkswagen osigurava dodatni novac zbog dieselgatea

AutoMoto / Flash | 29. 09. 2017. u 12:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je u petak da će rezervirati dodatnih 2,5 milijardi eura za pokrivanje troškova skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova dizelskih automobila SAD-u.

Najava podiže ukupni iznos koji su rezervirali za pokrivanje kazni i troškova vezanih za taj skandal na 25,1 milijardu eura.

"Očekuje se da će operativni rezultat u trećem tromjesečju pritisnuti jednokratne negativne stavke od oko 2,5 milijardi eura", stoji u Volkswagenovom priopćenju.

"Razlog je povećanje rezervacija vezano za program otkupa odnosno popravka dvolitarskog modela vozila TDI, sastavni dio nagodbi u Sjevernoj Americi, čija je realizacija tehnički daleko složenija i traje dulje nego što se očekivalo", dodaje se u priopćenju.

Iz kompanije napominju da će poslovno izvješće za treće tromjesečje objaviti 27. listopada.
Volkswagen je prošle godine pristao u SAD-u otkupiti odnosno popraviti gotovo pola milijuna dvolitarskih dizelskih automobila opremljenih spornim softverom koji je krivotvorio podatke o emisiji štetnih plinova tijekom vožnje.

Naknadno su proširili program i na 80 tisuća trolitarskih automobila, prenijela je Hina.

Njemački je div u krizi otkada su američki regulatori prije dvije godine otkrili da su u automobile ugradili softver radi krivotvorenja podataka o emisiji dušičnih plinova tijekom vožnje a njegovim problemima u matičnoj Njemačkoj i u inozemstvu još ni izdaleka nije došao kraj.

Tako su tužitelji u Njemačkoj u četvrtak uhitili i drugog zaposlenika Audija u sklopu širenja istrage na veći broj osumnjičenika.

Njemački su mediji izvijestili da je uhićen Wolfgang Hatz, koji je prošle godine podnio ostavku na članstvo u upravnom odboru Porschea nakon što je suspendiran zbog istrage u aferi 'dieselgate'.
Hatz je bio na čelu inženjerskog odjela u Audiju od 2001. do 2007. godine a potom je preuzeo vodeću dužnost u odjelu koji se bavio projektiranjem osovina u grupi VW. Nakon toga postao je šef odjela istraživanja i razvoja u Porscheu.

Kopirati
Drag cursor here to close