Ikona tvrtke

Volkswagen neće odustati od Golfa

Vjerojatno najpoznatiji model Volkswagena u svijetu, Golf, imao je jedno vrijeme svoju električnu izvedbu. Ona se više ne proizvodi, plan je bio Golfa zamijeniti modelom ID.3, no postoje i druge ideje.
AutoMoto / Flash | 23. 11. 2022. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je Volkswagen pokrenuo veliki projekt prelaska na električne pogone, najveća su očekivanja stavili pred model kompaktnog obiteljskog automobila, ID.3.

On je trebao biti nova generacija automobila koja će biti okosnica cijele ponude – kao nešto što je isprva bila Buba, a posljednjih desetljeća Golf. ID.3 je iz tog razloga smatran nasljednikom Golfa, pogotovo kada je, krajem 2020. godine, objavljeno da se e-Golf više neće proizvoditi.

No, iz Volkswagena se sada čuju i drugačiji planovi. U nedavnom razgovoru za portal Autocar, prvi čovjek kompanije Thomas Schäfer je izjavio da VW ne planira umiroviti ime Golf.

Naprotiv, ono ima mjesto u električnoj budućnosti kompanije, ali unutar već postojeće ID linije, javlja AutoNet.

Kako se može zaključiti iz njegovih izjava, plan za Golf trebao bi biti sljedeći: postojeći Golfovi, s klasičnim i hibridnim pogonom, proizvodit će se još oko pet ili šest godina.

Električni automobili iz Volkswagena će i dalje nositi oznaku ID, a kultni nazivi kao što su Golf i GTI neće prestati postojati. To znači da će u budućnosti vjerojatno biti lansiran “ID Golf”, po konvenciji imenovanja sličnoj kakva je primijenjena za model ID Buzz. “Nema šanse da se riješimo imena Golf”, kaže Schäfer.

Dodaje i kako neki budući Golf neće biti zamjena za ID.3, odnosno da će oba modela moći postojati istodobno – kao različiti automobili, različitog pozicioniranja i veličine. ID.3 sada u kompaniji smatraju “Golfom Plus”, a ne zamjenom za njega.

Zaključno, to znači da će se “ID Golf” smjestiti između modela ID.2 i ID.3, kako cijenom tako i veličinom, a najvjerojatnije će biti zasnovan na potpuno novoj SSP arhitekturi, koja će zamijeniti postojeću modularnu Volkswagenovu platformu za električne automobile MEB.

Kopirati
Drag cursor here to close