Volkswagen i BMW ohrabreni rezultatima

Pad zarade grupe prije poreza na 5,1 milijardu eura, u odnosu na 12,2 milijarde u istom prošlogodišnjem tromjesečju…
AutoMoto / Flash | 04. 05. 2023. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođači automobila Volkswagen i BMW ostvarili su u prvom tromjesečju ohrabrujuće rezultate, dok su poslovanje europske zrakoplovne kompanije Airbus snažno pritisnule teškoće u opskrbnom lancu, piše Hina.

Grupa Volkswagen izvijestila je o 22-postotnom rastu dobiti, uglavnom zahvaljujući rastu prodaje u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi.

Pad zarade

Prihodi od prodaje iznosili su 76 milijardi eura, u odnosu na 62 milijarde eura u istom lanjskom tromjesečju. Operativna dobit je porasla 35 posto, na oko 7,1 milijardu eura, a tromjesečna operativna dobit nakon poreza iznosila je 4,7 milijardi eura, u odnosu na 6,7 milijardi eura početkom 2022. godine.

BMW je danas izvijestio o višoj marži zarade u poslovanju automobila, s porastom na 12,1 posto u prvom tromjesečju u odnosu na 8,9 posto u istom razdoblju prošle godine, ali je izglede zadržao nepromijenjenima, sučeljen sa stalnim visokim troškovima i rastućom konkurencijom.

Pad zarade grupe prije poreza na 5,1 milijardu eura, u odnosu na 12,2 milijarde u istom prošlogodišnjem tromjesečju, taj proizvođač pripisuje utjecaju prošlogodišnje potpune konsolidacije njegovog kineskog zajedničkog poduzeća, BMW Brilliance Automotive.

Prodaja u Europi pala je za 1,9 posto, a u Kini za 6,6 posto, što kompanija objašnjava inflacijom i posljedicama pandemije, ali uzlazni trend vidljiv je u ožujku i travnju, priopćio je BMW, koji očekuje blagi rast u Europi, snažnu prodaju u SAD-u i stabilizaciju kineskog gospodarstva.

Nedostatak komponenti

Mercedes-Benz, koji je prošli tjedan objavio tromjesečnu zaradu iznad procjena, priopćio je kako očekuje da će dosegnuti višu granicu svoje prognozirane marže za automobile od 12-14 posto, ali je nije povisio.

Nedostatak komponenti i drugi problemi u opskrbnom lancu potaknuli su pad dobiti europskog proizvođača zrakoplova Airbusa u prvom kvartalu. No glavni izvršni direktor Guillaume Faury priopćio je u srijedu da će zadržati svoju ciljanu razinu isporuka u ovoj godini od 720 komercijalnih zrakoplova.

Airbus je izvijestio da mu je neto prihod u prvom tromjesečju pao na 466 milijuna eura, u odnosu na 1,22 milijarde eura u istom prošlogodišnjem razdoblju. Konsolidirani prihodi blago su smanjeni na 11,76 milijardi eura, u odnosu na 12 milijardi eura u prvom tromjesečju 2022.

U tromjesečju je isporučeno ukupno 127 komercijalnih zrakoplova, dok ih je u prošlogodišnjem prvom kvartalu bilo 142. Kompanija je objavila da njezine smjernice za 2023. postaju nepromijenjene, a cilj kompanije je ostvariti šest milijardi eura prilagođenog EBIT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close